donderdag 28 september 2017

Dodenweg van Olga Hoekstra

Titel: Dodenweg
Auteur: Olga Hoekstra
Pagina’s: 320
Uitgever: Xander
ISBN: 978 94 0160 251 8
Jaar van uitgave: 2014

Olga Hoekstra (1980) studeerde Strafrecht en Journalistiek. Ze heeft zich ontwikkeld tot allround journalist, heeft een eigen tekstbureau en is sinds 2012 fulltime schrijfster. Haar thrillerdebuut Dodenweg bracht ze in eigen beheer uit. Met dat boek deed ze mee aan de CoffeeCompany Book Award 2014. Ze won de award en daarmee een auteurscontract bij Xander Uitgevers. Met de begeleiding van de uitgeverij werkte Hoekstra aan het polijsten van de thriller, die in oktober 2014 in hernieuwde vorm uitkwam. Dodenweg speelt zich af in het fictieve stadje Saksenburcht en is het eerste deel in de Saksenburcht-trilogie.  Het vervolg, Nevel, komt begin 2015 uit.

De aanblik van een meisje in de sneeuw. Naakt. Sneeuwvlokken op haar grauwwitte huid. Haar ijzige, dode ogen staren rechercheur Thomas DeLohr aan. Haar lichaam is bedekt met bloeduitstortingen en schaafwonden.

Rechercheur Thomas DeLohr is een rechercheur met een verleden dat regelmatig om de hoek komt kijken. Terwijl hij zijn demonen uit het verleden bevecht, stort hij zich op een zaak die in eerste instantie niet eens een zaak lijkt. Twee auto-ongelukken op één beruchte plek op de Dodenweg. Toeval? Of opzet? De gebeurtenissen blijven zeker niet onopgemerkt. De jonge journaliste Fleur Benedictus ziet er haar kans in zich te bewijzen als volwaardig journalist. Wat ze niet beseft, is dat ze met het frontpage-verhaal haar eigen leven en dat van haar dierbare op het spel zet. Naast Thomas en Fleur volgen we ook de moordenaar. Diegene lijkt geobsedeerd door schoonheid, door perfectie. Een dodelijke combinatie.  Ze was mooi. Hij had haar nog mooier gemaakt. Perfecter.

Naast de wisseling in perspectief maakt de schrijfster tevens uitstapjes naar het verleden. Gedrag van personages wordt onderbouwd door vertellingen over huidige situaties en herinneringen, zodat de personages bijna leven. Dodenweg is op het eerste gezicht een typisch Nederlandse thriller, maar een die pas écht tot zijn recht komt als je met oog voor details het verhaal tot je neemt. Hoekstra heeft niet alleen de personages goed uitgewerkt, ook heeft zij een grote woordenschat en wisselt ze vaak af in haar gebruik van zinsconstructies en gezegdes.

Dodenweg is een steengoed boek. Olga Hoekstra heeft een aangename schrijfstijl met een ironische ondertoon en weet humor te combineren met gruweldaden en de nodige spanning. Ze weet de lezer te verrassen, te schokken, maar vooral te boeien.

4,5 ster

Plot                    4
Leesplezier        5
Spanning           4
Schrijfstijl           5
Originaliteit        4


Psychologie       4,5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...