zondag 4 maart 2018

Kleine zus van Isabel Ashdown

Titel: Kleine zus
Auteur: Isabel Ashdown
Uitgeverij: Boekerij
Aantal pagina's: 364

Over de auteur:
Isabel Ashdown werd geboren in Londen en groeide op in East Wittering aan de zuidkust van Engeland. Zij is de auteur van vijf romans. Nadat ze haar carrière in marketing had opgegeven, studeerde ze Engels en creatief schrijven aan de universiteit van Chichester, waar ze de Hugo Donnelly-prijs kreeg voor uitstekende academische prestaties en haar MA met onderscheiding voltooide. In 2014 was ze Writer in Residence aan de Universiteit van Brighton, waar ze ook les heeft gegeven.
Een uittreksel uit haar debuutroman Glasshopper won The Mail on Sunday Novel Competition, beoordeeld door Fay Weldon en wijlen Sir John Mortimer, die later zou worden genoemd als een van de beste boeken van 2009 in The Observer en de London Evening Standard.
Ze ging verder met het vrijgeven van nog eens drie romans met Myriad Editions voordat ze recentelijk bij Trapeze Books tekende, een afdruk van de Orion Publishing Group. Haar laatste roman Little Sister (2017) laat de auteur het terrein van de psychologische thriller betreden en zal in verschillende talen verschijnen.
Ze woont nu in West Sussex met haar man, hun twee kinderen en hun honden. Samen met Leonard de teckel is ze en trotse vrijwilliger voor de liefdadigheidsinstelling: Pets As Therapy onder hun Read2Dogs-regeling, een initiatief gericht op het voeden van het vertrouwen in jonge lezers en het bevorderen van een levenslange liefde voor boeken.

Achterflap:
Een duistere psychologische thriller die direct na verschijnen op nummer 4 op Amazons Hot New Crime-lijst en is Best Summer Read 2017 belandde
Voor de lezers van Alex Marwood en Gillian Flynn
Nadat ze elkaar zestien jaar lang niet hebben gezien, worden de zussen Jessica en Emily weer met elkaar herenigd. Nu ze hun lastige verleden achter zich hebben gelaten, keert de warmte tussen hen gelukkig terug. Algauw trekt Jess zelfs in bij Emily in haar comfortabele eilandhuis, waar ze woont met haar man en dochtertje Daisy. Pijn en oud zeer maken plaats voor harmonie en familieliefde. Eind goed al goed, zo lijkt het.
Maar als Daisy verdwijnt terwijl Jess op haar past, begint het perfecte leven dat Emily zo zorgvuldig heeft opgebouwd uit elkaar te vallen. Had ze haar zusje wel moeten vertrouwen, na alles wat er in het verleden is gebeurd?

Cover:
Op de cover staan alle werktitels, de definitieve titel staat in heldere gele letters midden op de cover.
Er staan twee meisjes op een strand, die je op de rug kijkt. Ze kijken naar de gekleurde strandhuisjes en houden elkaars hand vast. Is het rechtse kindje, het kleine zusje? Gaat het strand nog een rol spelen in het verhaal? Ik ben benieuwd. De donkere lucht geef de cover wel een sinister tintje mee. De gele titel knalt er zo goed uit.

Wat ik van dit boek vind:

Heerlijk boek voor liefhebbers van psychologische thrillers.

De zussen Jessica (Jess) en Emily hebben elkaar zestien jaar niet gezien, tot op de begrafenis van hun moeder. Ze pakken de draad weer op en het is weer als van ouds tussen hen. Zo goed zelfs, dat Jess bij haar zus intrekt. Emily woont met haar man James, zijn vijftienjarige dochter Chloe uit een eerdere relatie en hun dochtertje Daisy in een lieflijk huisje op het eiland Wight. Ze hebben het goed samen en alles lijkt goed te gaan. Totdat Emily en James terug komen van een Oud en Nieuwjaarsfeest. Bij thuiskomst treffen ze Jess, die op Daisy zou passen, bewusteloos en onder het bloed aan. Van hun dochtertje Daisy ontbreekt elk spoor.

Jess moet mee naar het bureau voor verhoor, maar al snel blijkt dat ieder gezinslid iets verdachts heeft, ook de vijftienjarige Chloe. Als de zoektocht naar de kidnapper begint is de vraag wie er eigenlijk te vertrouwen is. De verdenkingen springen van persoon naar persoon en voor je  het weet, heeft ieder personage de stempel “verdacht”gekregen.

Het boek is opgedeeld in twee delen. In deel 1 lees je om en om de verhaallijnen van Emily en Jess. De hoofdstukken geven je inzicht in hoe zij de hele situatie beleven. Ook ga je mee in hun herinneringen, hoe zij hun jeugd beleeft hebben. Het leven van de zussen is niet makkelijk geweest en je leest dan ook over een gezin wat niet functioneert zoals het zou moeten, verborgen geheimen, leugens en bedrog.  Je voelt de spanningen die er geweest zijn en langzaam maar zeker kom je er ook achter waarom ze elkaar 16 jaar niet gezien hebben.

Deel 2 heeft dezelfde opzet, maar nu komt er een derde verhaallijn bij, dit maakt alles nog spannender.  Van wie deze derde verhaallijn is kan ik je niet vertellen, dan zou ik te veel weggeven... Het zet de hele verdenking en zoektocht naar de kidnapper op zijn kop.

Isabel Ashdown heeft alle karakters goed uitgewerkt, als lezer kun je je zeker identificeren met één of zelfs met meerdere personages. Je leeft echt met ze mee, je voelt hun pijn, verdriet, angst en wantrouwen. Erg knap stukje schrijfwerk.

Het is een verhaal met vele twists en de verdenking springt dan ook steeds van de een naar de ander. Het is echt een aanrader voor liefhebbers van psychologische thrillers! Ik zou er in beginnen als je weet dat je lekker veel tijd hebt om te lezen, want dit boek wil je eigenlijk niet wegleggen.

Punten:
Originaliteit: 4
Leesplezier: 5
Psychologie:5
Schrijfstijl: 5
Spanning:4
Plot: 4

Kleine zus krijgt van mij 4,5 kraaien.


Lilian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Upgrade van Lara reims

Upgrade is het fantasierijke en beeldende ya- debuut van Lara Reims. Gefascineerd door technologie besloot ze om een spannend verhaal te c...