zondag 12 augustus 2018

Braken van Louis van Dievel

Het verhaal: Wie afkomstig is uit de negorij Braken wordt niet door het leven verwend. Dat is een understatement. Gilbert is “King of the Dancefloor” in Disco Inferno. Als hij danst, staat de hele tent op stelten. Het is een mager surrogaat voor zijn eenzaamheid, voor zijn onbenulligheid, voor zijn liefdesverdriet. Eens - twaalf jaar, vier maanden en zeven dagen geleden - wervelde hij nog met Rebecca over de dansvloer. Ze was de vrouw van zijn leven. Eindelijk lachte het geluk hem toe. Maar Braken sloeg zijn droom aan stukken. Ge kunt uw afkomst niet verloochenen. In Braken haat ge uw ouders, maar ge verloochent hen niet. Op de trappen voor de discotheek spuwt hij in een lange – hilarische - monoloog, zijn bittere gal uit. Correctie: hij braakt zijn frustraties uit. Hij braakt zijn mislukte leven uit.
Gilbert lijkt uiteindelijk toch aan de controle van zijn ouders te zijn ontsnapt. Op het aller-aller einde van het verhaal komt echter de ontnuchtering.
Over de gewone man. Over een eenzaam bestaan en leven onder het juk van bekrompen ouders. Over roots die je fnuiken maar die je weigert te verloochenen. Over alles controlerende bemoeizieke ouders. Over een kerktorenmentaliteit. Over een nest met een frituur en een busdepot. Over een goedbedoelende maar vastgeroeste misfit. Over krampachtige proberen jezelf te worden. Over een miserabel leven. Over onvervulde verlangens. Over frustraties. Over de onmacht je los te maken.
Korte, tragikomische en psychologisch geladen novelle. Geen roman, want 'Braken' telt slechts 61 pagina's. Heel volks, zoals we van Van Dievel gewend zijn. Kleurrijk taalgebruik, geschreven in de spreektaal. Alles overgoten met een flinke scheut humor. Rake karakterschetsen. Van Dievel typeert zijn personages als mensen van vlees en bloed. Als echte, maar ook doodgewone mensen. Ook in deze korte novelle toont Van Dievel dat hij een meesterverteller. Met weinig woorden zet hij een perfecte sfeer neer.
Ontroerend, maar ook onthutsend. Gevoelig en aangrijpend. En, ook hier komt Erik Vlaminck om de hoek kijken. (Vlaminck wordt op het einde – als enige! – bedankt door Van Dievel)
Na het lezen van dit toch wel aangenaam en imponerend intermezzo, kan ik nog amper wachten op een nieuwe, volwaardige roman van Van Dievel. Graag gelezen!

4 sterren
Jan Rooms

1 opmerking:

 1. Hallo allemaal, mijn naam is Safa El Sadat, ik ben 20 jaar getrouwd met mijn man en we hebben twee zoon, ouderling één 16 en jonger is 11 jaar. Mijn man heeft veel van me gehouden, maar het komt zover dat hij een relatie heeft met een vrouw die haar collega is. Ik had het me nooit voorgesteld, maar op de een of andere manier veranderde zijn houding ten opzichte van mij en zijn kinderen, zijn late komst van het werk deed me nadenken over de zaak, zelfs op mijn 20e huwelijksverjaardag op mars, houd ik mezelf weg van seks zoals we beloven om het op de bruiloft te doen jubileumdag, 15 dagen vóór de huwelijksjubileum bekende hij dat hij inderdaad seks had met zijn collega. Hij bracht haar in mijn bed toen ik op zoek was naar werk, het betekende dat mijn gevoelens voor hem volkomen waardeloos waren, mijn mentale toestand is vol van pijn, ik denk dat ik de pijn niet kan vergeten en herstellen, deze vrouw had de volledige controle over haar en ik wilde het nooit met geweld doen, ze wil me winnen als ze gescheiden is, ze zei dat ze jaloers was op onze relatie en ze zal me ruïneren door mijn man te nemen. Ik moest het bespreken met een vriend die me vroeg om een ​​goed spell caster te vinden, eerst en vooral heb ik nooit in deze Cast-spelling geloofd maar ik moet het proberen totdat ik PROPHET NOSA UGO op internet tegenkwam over hoe hij heeft zoveel mensen geholpen hun ex terug te krijgen en de relatie te helpen herstellen en mensen gelukkig te maken in hun relatie en enkele andere verhalen over spirituele ziekte en meer, ik legde mijn situatie aan hem uit en hij hielp me met het uitvoeren van sommige gebeden, sommige kruiden en wortels en een kleine opoffering die ik deed, en binnen 7 dagen kwam hij terug om me te verontschuldigen en het was gewoon een beetje als een wonder voor mij, ben blij vandaag dat hij me heeft geholpen en ik kan trots zeggen dat mijn man nu weer bij mij is en hij is nu verliefd op mij als nooit tevoren.
  Hebt u hulp nodig in uw relatie, zoals uw man, vrouw, vriend, vriendin, loterijen winnen, kruidengeneesmiddel voor ziekte, hiv, soa's, astma, artritis, fybroid, beroerte of elke vorm van ziekte, spiritueel probleem? , Baanbevordering, Kijkers die mijn bericht lezen en die hulp nodig hebben met betrekking tot levensproblemen, moeten contact opnemen met PROPHET NOSA UGO en je zult blij zijn dat je dat gedaan hebt.

  E-mail: nosaugotemple@gmail.com
  WhatsApp: +34631686040
                       +17207992813

  BeantwoordenVerwijderen

Upgrade van Lara reims

Upgrade is het fantasierijke en beeldende ya- debuut van Lara Reims. Gefascineerd door technologie besloot ze om een spannend verhaal te c...