donderdag 15 november 2018

De acht bergen van Paolo Cognetti

Het verhaal: Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is chemicus, en gefrustreerd door zijn baan. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer er tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Val d’Aosta, waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlate huizen en oude molens, en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.

Over een bijzondere, onvoorwaardelijke vriendschap, vaak zonder woorden. Over twee mannen die proberen iets van het leven te maken. Over het zoeken naar jezelf. Over warmte (in koude streken). Over genegenheid. Over liefde voor de bergen. Over prachtige natuur, maar ook over de genadeloosheid ervan. Over familiebanden. Over vaders en zonen. Over vervreemding van de mensen om je heen. Over eenzaamheid. Over de stilte van de bergen. Over zoveel meer.
Indrukwekkend verhaal. Ingetogen. Traag, onthaastend tempo. Ontroerend. Heerlijk beeldend geschreven, beschrijvend en gedetailleerd. Adembenemend mooie beschrijvingen van het Italiaanse berglandschap. Heel filmisch. Je hebt voortdurend het gevoel dat je samen met Bruno en Pietro de bergen beklimt, door de sneeuw stapt. Een verhaal met een melancholische ondertoon. Een verhaal dat zoveel meer inhoud heeft dan op het eerste gezicht lijkt.
O zo mooi. Een zeldzame parel. Een boek om nog lang van na te genieten. Een boek om te herlezen en te koesteren. Een boek dat je aan het denken zet. Ook over de vraag wie meer leert. Diegene die langs de acht bergen reist of diegene die de top van de centrale berg beklimt. Heel graag gelezen.

5 sterren

Jan Rooms

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...