zondag 28 maart 2021

Daigho van Latoya Morris

 


‘Daigho’ is een intense maar ook magische belevenis!

 

Latoya Morris heeft een pittige fantasy geschreven waarbij het geweld van de pagina's afspat maar hiernaast is er ook heerlijke en inventieve gedurfde magie. ‘Daigho’ heeft veel personages maar dit stoort nooit omdat ze stuk voor stuk uniek en uitdagend zijn en je dit boek doen verslinden.

 

 ‘Daigho’ gaat over de 17 jarige jongen die op het prachtige Ayra woont.

Wanneer zijn vriendin aangevallen wordt door een bende rotjongeren veranderd de mens Daigho ineens in een vleermuiswezen. Het lijkt erop dat iets stilaan de controle overneemt en ontredderd vlucht hij. Op Ayra haat men dit ras immers.

 

Het lieve meisje Fay vertelt Daigho dat hij op de Aarde is geland. Daigho heeft het beslist niet gemakkelijk om op deze wonderlijke planeet zijn draai te vinden.

Op Ayra gaan kinderen niet naar school maar krijg je je kennis van je ouders en technologie lijkt op deze locatie ook niet gekend. Dit zorgt voor hilarische taferelen als Daigho nu wel in contact komt met deze dingen.

 

Fay gaat met Daigho op bezoek bij Kell en Pritt. Dit meisje weet immers dat zij hier ook veilig is en ze wil haar nieuwe vriend graag helpen. Vanaf dag één is duidelijk dat deze bijzondere karakters bij elkaar horen maar of dit zo kan blijven?

 

Eerst probeert Daigho net te zijn zoals iedereen maar na een incident wordt duidelijk dat hij wel degelijk bijzonder is. Hij wil op Ayra uitzoeken wat de verhalen uit zijn verleden betekenen en wie hij nu eigenlijk echt is.

 

Wanneer een slechte tovenaar, het speciale wezen Wyndrygem en de andere wonderlijke schepsels op het toneel verschijnen is er eerst mysterie maar stilaan worden geheimen onthuld. Tijdens een zware strijd is het nodig om de ogen en het hart te openen voor de anderen om samen het kwaad te verslaan.

 

Het verhaal wordt door de ogen van de verschillende krachtige personages gezien wat een grote meerwaarde is omdat ik zo echt meevoel met hen. De vaak wrede scènes passen ook in de thema's zoals pesten, aanranding en wraak. Door de combinatie met de magische situaties is er balans tussen duister en licht maar ‘Daigho’ is zeker geen verhaal vol rozengeur en maneschijn. De raadsels worden stilaan opgelost en de schakels passen wonderwel in elkaar.

 

De zorgzame maar ook wrede kant van de speciale wezens de Wyndrygem en hun achtergrond intrigeren en doen me verder lezen. De betoverende Pritt en de wijze Kell zijn naast de "stoere" Daigho en de hartverwarmende Fay andere personages die ik niet snel zal vergeten.

 

Daigho en zijn reis op weg naar zichzelf vormt de rode draad in het verhaal. In het begin ziet hij zichzelf ook als een vreselijk wezen maar is dit wel echt zo?

 

De boodschap die me raakt is dat iedereen respect verdient voor wie hij echt is. Latoya Morris toont dat monsters ontstaan door vooroordelen en onwetendheid. Wat erg fijn en creatief bedacht is aan ‘Daigho’ is dat elk personage, met zijn zachte en harde kant, zijn eigen doel en lot heeft.

 

Door de beeldende uitwerking van de wereld en het verhaal vol twists zie ik dit zo tot leven komen in een film of serie. Naast spanning en karakterontwikkeling is er in ‘Daigho’ ook plaats voor een tikkeltje romantiek en vriendschap. Deze fantasy maakt vooral indruk door de sfeer, emoties en de buitengewone karakters.

 

 

 

4 Inktpotjes

Door Fany

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...