zondag 4 juli 2021

Het kleine café in Kopenhagen van Julie Caplin

 


Kate ziet de mogelijkheid om haar carrière een boost te geven als sneeuw voor de zon verdwijnen wanneer haar collega en (geheime) vriendje met haar ideeën de verwachte promotie voor haar neus wegkaapt. Ze krijgt echter onmiddellijk de kans om zich opnieuw te bewijzen. Op basis van erg weinig informatie moet ze een presentatie voor een potentiële nieuwe klant in elkaar steken. Dat deze klant al meerdere andere marketingbureaus heeft afgewezen verhoogd de druk om het goed te doen alleen maar. Al snel krijgt ze een bijkomende opdracht: een persreis naar Kopenhagen organiseren. De groep is een mengelmoes van unieke persoonlijkheden met allemaal hun eigenheden. Kate heeft dus haar handen vol om iedereen in het gareel te houden. Om te ontstressen trekt Kate zich regelmatig terug in Varme, een knus cafeetje, waar ze de ontspannen Deense manier van leven ontdekt.

 

‘Het kleine café in Kopenhagen’ heeft als centrale thema de ontspannen Deense way of life, oftewel ‘hygge’. Door de wijze waarop Caplin haar verhaal uitwerkt straalt het boek hygge (gezelligheid, warmte, rust, … tja eigenlijk zijn er geen synoniemen voor) uit.

Het verhaal beschrijft mooi het proces dat Kate doorloopt van de gemiste promotie, de druk van het nieuwe project, het opzetten van de reis en de reis zelf. Doorheen de reis maken we uitgebreid kennis met de verschillende personages en hun karakters. Caplin werkt dit mooi uit en kiest precies de goede momenten om een bepaald personage in de kijker te zetten. Op die manier zien we ook de relaties tussen de verschillende personages evolueren en zien we bovendien dat de personages zelf een bepaalde evolutie doormaken doorheen de reis. We zien hoe het Deense leven een impact heeft op de verschillende deelnemers en hoe zij daarmee omgaan.

Het hygge concept komt het duidelijkst naar voren in Varme, het café waar Kate regelmatig de rust gaat opzoeken. We maken daar kennis met Eva, de moeder van de opdrachtgever. De verschillende scènes in dit cafè zijn zo uitgewerkt dat het voelt alsof je als lezer zelf omringd wordt door de warmte van de omgeving en de liefdevolle aandacht van Eva.

Caplin doet het genre feelgood grote eer aan met het verhaal van ‘Het kleine café in Kopenhagen’, het was heerlijk, ontspannen lezen en het goed gevoel zinderde nog lang na.

 

4 Inktpotjes
Ilse

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...