woensdag 19 januari 2022

De dood van Anke Hoffman – Noodlot-serie van Piet Baete

 
Smoking gun?

Piet Baete is een Vlaamse schrijver die met ‘De dood van Anke Hoffman’ al lang niet meer aan zijn proefstuk bezig is.  Thrillers als ‘Poker’, ‘Vrijdag de 14de’, ‘Het Laatste Woord’ doen zeker een belletje rinkelen.  Als scenarist zette hij mee zijn schouders onder succesvolle reeksen als ‘Galaxy Park’ (voor de jeugd), ‘Spitsbroers’ en ‘Professor T’.                                                                                   

Met ‘De dood van Anke Hoffman’ geeft hij de aftrap voor een nieuwe serie die hij ‘Noodlot’ doopt. In de boekhandel is de felgele cover van het boek je zeker al in het oog gesprongen.  Van een blikvanger gesproken!

‘Amor omnia vincit’ is tegelijkertijd het begin én het einde van dit fictieve verhaal.  Zal ondanks de moord op Anke Hoffman de liefde uiteindelijk overwinnen?

Anke Hoffman is dood.  Vermoord.  Vrijwel onmiddellijk doorprikt de auteur het positieve beeld dat van Anke wordt gegeven op de achterflap.  Ze lijkt amoreel, egoïstisch en gaat door het leven als een olifant in een porseleinenwinkel.  Hoe schat je de geestesgesteldheid in van iemand die een benefiet organiseert ten voordele van de moordenaar van haar eigen en Paulines ouders?

Het plot start negen uur voor de dood van Anke.  Na de dood van de jonge vrouw focust het verhaal op de verhoren en worden de gangen van de andere personages nagegaan vóór, tijdens en in de uren, dagen en weken na de misdaad. Wie wou haar dood?  Waarom?  Wie heeft wie of wat gezien? 

In een ander leven is Piet Baete analist van rechtszaken en misdrijven. Die analytische aanpak implementeert hij in ‘De dood van Anke Hoffman’ die algauw leest als een nauwgezette reconstructie van de omstandigheden rond het misdrijf. Tijdens de verhoren afgenomen door hoofdinspecteurs Luyck en Scantorium worden de personages uit de entourage van Anke op de rooster gelegd.  

De personages, hoewel ze het achterste van hun tong niet willen laten zien, geven zichzelf steeds meer bloot.  Het wordt steeds duidelijker hoe ze in het leven staan; wat hen drijft; welke hun angsten zijn; waarom ze het hoe langer hoe moeilijker hadden met ‘een Anke die alleen deed wat Anke wou’.  Wantrouwen, leugens, bedrog en manipulatie voeren de boventoon.  Verdachtmaking op verdachtmaking.  ‘Red je vel’ next level! Iedereen heeft wat te verbergen; iedereen zou het kunnen gedaan hebben.  Zonder enige uitzondering maken ze emoties bij mij los.  Eén personage werkt me wel heel erg op de zenuwen!  Het wordt één van mijn belangrijkste verdachten.

De verhoortechnieken vallen op door hun eenvoud: korte vragen en korte antwoorden.  Heel realistisch! In hun pogen om de waarheid rond de dood van Anke Hoffman te achterhalen en leugens te detecteren, fileren de speurders elk antwoord. 

Droge kost, denkt u dan?  Helemaal niet!  ‘De dood van Anke Hoffman’ is filmisch geschreven en bevat mooie metaforen - het schaakspel en het chassis zijn mijn favorieten! – die de thriller extra kleur geven.  Heel vlug stap ik de virtuele verhoorkamer binnen, observeer en luister ik terwijl de verdachten de revue passeren.  Ik heb nog één missie: samen met de speurders de dader ontmaskeren. Zo spannend! 

De verteller blijft het plot goed in de hand houden. Via Luyck en Scantorium analyseert hij woorden en emoties, probeert hij waarheid en leugen aan het licht te brengen. Hij hoort, ziet, weet alles. Zelfs informatie die enkel gekend is door één personage, blijft niet geheim voor hem.  Ik bouw mijn case op.  Denk het te weten.  Maar … naar het einde toe kan ik wel janken van frustratie! De reden hiervoor hou ik voor mezelf. 😊

Met ‘De dood van Anke Hoffman’ start Piet Baete zijn Noodlot-serie met een knap geschreven whodunit waarin hij zijn skills als analist van gerechtszaken en misdaden aanwendt in het ontrafelen van een fictieve moordcase. 

Anit4,5 inktpotjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...