zondag 9 oktober 2022

Vallen en opstaan – Sarah Turner

 


Beth is dertig, houdt geen enkel baantje lang vast en woont nog steeds bij haar ouders in. Ze houdt van de pubbezoeken met haar beste vriend Jory en eindigt regelmatig met een gigantische kater in bed.

Dan gebeurt er een auto-ongeluk waar haar zus Emmy en zwager Doug bij zijn betrokken. Het ondenkbare is gebeurd: Beth is nu verantwoordelijk voor haar veertienjarig nichtje, Polly en haar neefje Ted van bijna vier. Iedereen betwijfelt of Beth wel opgewassen is tegen deze taak, Beth ook.

Al vallend en opstaand probeert ze broer en zus bij te staan bij hun verdriet en neemt de opvoeding op zich. Haar moeder bekritiseert haar elk moment, ze vraagt zich steeds af wat Emmy er van zou vinden en Jory heeft een nieuwe vriendin waardoor ze minder contact hebben. Beth vraagt zich voortdurend af waar ze toch mee bezig is.

‘Vallen en opstaan’ maakte een diepe indruk op mij vanaf de eerste woorden. Je wordt niet rustig in het verhaal geleid, maar krijgt meteen klappen te voelen. Het verhaal vertelt het leed, de rouw en het verplicht doorgaan van een gezin dat alles had en nu zo diep is geraakt. Iedereen probeert het verdriet op zijn eigen manier te verwerken.

Turner weet het verhaal erg gevoelig te vertellen, dat de tranen over de wangen bleven stromen. Tegelijkertijd weet ze ook mooie, ontroerende en grappige momenten goed te integreren in het verhaal. In het echte leven heb je naast de verdrietige tijden ook mooie tijden. Het leven is niet zwart-wit, maar grijs. Naast het leed is er ook ruimte voor blijdschap. Zonder dat het gedwongen voelt, zijn goede en slechte momenten met elkaar verweven.

Het verhaal is in een simpele stijl geschreven. Ik las het ebook en weet niet of het aan de instelling lag, maar de spatie, vooral voor en na de interpunctie, stond op de verkeerde plek. Dat leidde me toch wat af.

Ik zou ‘Vallen en opstaan’ van Sarah Turner zeker aanraden. Een erg emotioneel maar ook hoopvol boek dat van mij 3,5 inktpotjes krijgt.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...