donderdag 19 april 2018

BookstoreDay was groot succes

Ruim honderdduizend lezers vieren de boekhandel op succesvolle tweede Bookstore Day

Huwelijksaanzoek en Nicci French hoogtepunten op ‘Dag van de Boekhandel’

Initiatiefnemers Yaël Vinckx en boekhandelsorganisatie Libris zijn meer dan tevreden over de tweede editie van de Nederlandse variant van Bookstore Day. De initiatiefnemers deelden nog geen twee jaar geleden hun plannen in een, zoals dat heet ‘oriënterend’ gesprek, en schetsten daarbij een voorzichtige doelstelling van 20% meer aanloop naar de boekhandel op de dag zelf en 200 deelnemende zelfstandige boekhandels. Bij deze tweede editie is het aantal bezoekers al ruimschoots gehaald en met een groei van 140 naar 183 deelnemers in 2018 is ook de tweede doelstelling binnen handbereik. Meer dan 100.000 lezers bezochten zaterdag 14 april één of meer van de speciale Bookstore Day-activiteiten, waarmee is aangetoond dat de boekhandel leeft en Bookstore Day leeft bij de boekhandel. In mei wordt de datum van Bookstore Day 2019 bekend gemaakt.

Ook Jan Verhagen van boekhandel Van Piere in Eindhoven kijkt terug op een mooi feest in zijn boekhandel. "De gehele dag door hebben we tal van activiteiten georganiseerd. Loterijen, muziek en we sloten af met de boekpresentatie van de lokale bestseller Transformatie Strijp-S, over de geschiedenis van Philips grootste industrieterrein." Het hoogtepunt van de dag was echter ook voor Jan een verrassing. Vlak na de lunch werd hij benaderd met de vraag of hij wilde helpen met de formatie van een hart van boeken voor een huwelijksaanzoek. "Het moest allemaal wel snel, want de beoogde bruid is een fervent lezer en was al onderweg naar de boekhandel. Gelukkig waren we net klaar toen ze nietsvermoedend binnenkwam en zonder moment van vertwijfeling zei ze ‘Ja!’"

Martin van Kralingen was al vroeg uit de veren om zijn klanten te verrassen met zijn boekenbomen. De bomen op het plein voor zijn boekhandel in Breukelen hing hij vol met ‘plukboeken’, cadeaus voor de bewoners van Breukelen om lezen te stimuleren en de liefde voor het boek aan te wakkeren. De boeken vonden gretig aftrek en leidde in de meeste gevallen tot een bezoek aan de boekhandel. "Bookstore Day is voor ons vooral een lokaal feestje. Natuurlijk vinden we het fijn als we een schrijfster als Vivian Reijs mogen verwelkomen, maar we zijn ook hartstikke trots als mensen in de rij staan voor een boekenlegger die een lokale illustrator in de boekhandel op verzoek maakt." En ‘lokaal’ is natuurlijk ook maar relatief. "We sloten de dag af met Hans Croiset, bejubeld schrijver van ‘Ik, Vondel’, bekend theatermaker, acteur, regisseur én woonachtig in Breukelen."

Speciaal voor Bookstore Day organiseerden uitgeverijen dagaanbiedingen, speciale en gesigneerde uitgaven. Gesigneerde uitgaven van o.a. Dan Brown, Paolo Cognetti en M.J. Arlidge vonden gretig aftrek. Maar ook de exclusieve uitgaven van Marcel Proust en Eric Scherder (‘Hersenen willen lezen’) waren razend populair. Extra aandacht was er dit jaar voor de dagaanbiedingen van muziekbiografieën. Met het oog op grote broer Recordstore Day, dat op 21 april plaatsvindt, waren veel biografieën in de aanbieding, waarbij vooral ‘Lou Reed’ de weg naar de kassa vond.

Een andere bestseller op Bookstore Day was de nieuwe Nicci French; ’De dag van de doden’ . Met een kleine boekhandelstoernee promootte het Britse schrijversechtpaar bij verschillende boekhandels het laatste deel van de Frieda Klein-serie. Boekhandels De Koperen Tuin en Het Paard van Troje uit Goes bundelden hun krachten en ontvingen het duo in de oude trouwzaal van het stadhuis van Goes. Volgens Nicci French ‘de mooiste locatie waar ze ooit gesigneerd hadden.’ Anthoni Fierloos, van Het Paard van Troje, benadrukt de prettige samenwerking tussen de beide Goese boekhandels. "Zeker op Bookstore Day merk je dat de lokale klanten de samenwerking waarderen. Zij hoeven niet te kiezen en willen ook niet kiezen. Wat ze wel willen is dat beide boekhandels voor Goes behouden blijven."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...