maandag 10 december 2018

Al die tijd de duivel van Donald Ray Pollock

Het verhaal: Een bonte stoet van allerlei kleurrijke gevaarlijke passeert de revue: Een getormenteerde Vietnamveteraan, een koppel seriemoordenaars die het op lifters gemunt hebben, een corrupte sheriff, een vreemd rondtrekkend predikersduo en een smeerlap van een priester. En midden tussen deze personages, in een godvergeten Ohio, zwerft Arvin rond, een weeskind dat opgroeit tot een goedhartige maar gewelddadige man die geleerd heeft hoe hij voor zichzelf moet opkomen.
Cormac McCarthy meets David Vann meets Flannery O'Connor meets de Coen Brothers meets 'Natural Born Killers' meets 'Fargo'.
Over de wanhopige strijd tussen goed en kwaad. Over de rue slechtheid in de mens versus goedwillige karakters. Over religieuze overtuigingen. Over de duivel die schuilt overal en in iedereen. Over psychopaten. Over freaks. Over geloofsfanaten. Over alcohol-misbruik. Over totale gekte. Over moorden voor de lol. Over seksuele ontaarding. Over wraak. Over dood en verderf. Over uit de hand lopende rituele offers. Over de donkere hel die op de loer ligt als je leven de verkeerde wending heeft genomen. Over misdadigers die zonder enige scrupules mensen van het leven beroven, vluchten voor de wet en deze vaak zeer lang weten te ontlopen. Over de donkerste kanten van de mens.
Vanaf de eerste zinnen is het duidelijk dat er bloed zal vloeien. Liters bloed. De doden volgen elkaar in sneltempo op. Hard. Pervers. Grimmig. Gewelddadig. Sadistisch. Maar nooit expliciet. Pollock laat hierbij veel aan de verbeelding van de lezer over. Een inkt- en inktzwart verhaal. Deprimerend. Uitzichtloos. Rauw. Morbide. Maar ook adembenemend en fascinerend.
Een literaire parel, maar tegelijk ook een schitterende thriller. Subliem vertelt. Een boek vol indrukwekkende personages. Broeierige personages die onder je huid gaan zitten. Een verhaal met heel veel diepte en inhoud. Pollock schetst een allesbehalve fraai beeld van wat er zich afspeelt in een van alcohol en armoede doordrenkte samenleving in een vrij afgelegen gebied in de Amerikaans staat Ohio.
Vloeiend proza. Prettig leesbare stijl. Wonderschoon geschreven. Oogstrelende zinnen, zonder enige opsmuk. Een genot om te lezen. Dikke pluim ook voor de vertaling van Mon Faber. De korte hoofdstukken en de gebalde manier van vertellen, zorgen voor een letterlijk en figuurlijk moordend tempo. Het leest als een soort road movie. Heel beschrijvend en filmisch. Dit boek is zo spannend en zit zo geniaal in elkaar dat je meegesleurd wordt in een literaire rollercoaster van allemaal verschillende verhaallijnen die uiteindelijk allemaal samenkomen in een fascinerend slot. En op wat voor een manier!
Pollock overdondert je, schokt je en vertelt een aangrijpend verhaal dat nog lang zal blijven nazinderen. Nee, dit is geen boekje om aan je kinderen voor te lezen, want, niet voor tere zieltjes. Ondanks de waanzinnige karakters die het boek bevolken en de soms gruwelijke scènes, is het nooit 'over the top'. 'Al die tijd de duivel' is één en al gruwel, maar nooit gratuit. Héél graag gelezen. Ik ben fan!

5 sterren

Jan Rooms

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...