woensdag 29 september 2021

De wilde stilte van Raynor Winn

 


Na 'Het zoutpad' is er 'De wilde stilte' waarin Raynor Winn meesterlijk over haar emoties schrijft. Raynor Winn weet dat ze haar man Moth stilaan kwijtraakt aan een hersenziekte. In 'Het zoutpad' lazen we hoe wandelen hem hielp helen. 'De wilde stilte' gaat verder op de plaats waar 'Het zoutpad' stopte en het leert me meer de mens achter de strijd kennen.

 

Het koppel is nu even niet op stap en heeft vaste grond onder zijn voeten. Moth lijkt hier gelukkig mee en is zelfs aan een studie begonnen. Raynor haar ervaring is een ander verhaal. 'De wilde stilte' toont vooral de wanhoop en worsteling van Raynor. Zij kan immers niet aarden, slaat een tent op in de woonkamer en lijkt verloren. Aansluiting bij de anderen lijkt moeilijk en ze zondert zich af totdat ze beslist een reset te doen.

 

Onverwachte en hartverwarmende gebeurtenissen zorgen voor nieuwe hoop en uiteindelijk gaat het koppel toch samen met vrienden een tocht maken in IJsland.

 

De auteur schrijft opnieuw met gevoel en gebruikt beeldende zinnen die de natuur tot leven brengen. Raynor Winn heeft een ander verhaal nu maar betoverd me voor de tweede keer.

 

Het duurde een tijd om deze review op papier te zetten doordat ik het boek voor een tweede keer las en de scène rond de dood van Raynor haar moeder even moest laten bezinken. Die was zo herkenbaar, realistisch en raakte me tot in het bot.

 

Wat ik zo mooi vind is de bijzondere schrijfstijl en de emotie die dit verhaal teweeg brengt. Het lijkt erop dat in dit boek de focus verschuift van een krachtige naar een kwetsbare Raynor. Haar innerlijke strijd wordt beschreven en pas als ze besluit haar schrijfproces te delen komt er een lichtpuntje.

 

'De wilde stilte' gaat nog meer over loslaten, aanvaarden en aansluiting zoeken. Door flashbacks wordt duidelijk hoe Raynor haar jeugd verliep en hoe haar karakter gevormd werd. Het proces van de wonderlijke relatie tussen het koppel wordt ook duidelijker.

 

Deze tweede autobiografische roman is puur, rauw en vraagt naar meer. Het toont mensen met hun ups en downs.' De wilde stilte' laat zien hoe je opvoeding en/of zorgen je leven beïnvloeden maar het toont ook hoe belangrijk een flintertje hoop is.

 

Ik ga dus graag nog verder op reis met deze bijzondere auteur. Deze verhalen zijn trage maar vol detail en authentiek.

 

5 Inktpotjes

Fany

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...