vrijdag 17 september 2021

Slaap maar zacht van Linda Jansma

 




Sinds een paar weken ligt op de IC waar Maud werkt een man in coma waarvan geen identiteit van bekend is. Maud geeft hem de naam Tom en haar collega’s nemen dit over. De politie is ingeschakeld om uit te zoeken wie de onbekende man is die blijkbaar door niemand wordt gemist. Via een oproep op tv bij Opsporing verzocht doet men een laatste poging om te achterhalen wie de onbekende man is. Dit levert onverwachts een reactie op van een oude dame maar voordat de recherche haar kan verhoren overlijdt de vrouw. 

 

Linda Jansma heeft in ‘Slaap maar zacht’ voor een aantal personages een verhaallijn bedacht. Want door die verschillende verhaallijnen zitten er veel personages in het verhaal. En een aantal van die personages hebben het druk aangezien ze in elke verhaallijn aanbod komen, soms als hoofdpersonage en soms als bijpersonage. In het begin is het dan ook even schakelen waardoor ik meer tijd nodig heb om lekker in het verhaal te komen.

 

De vier personages met eigen verhaallijn zijn:
Maud is een ervaren IC verpleegkundige met veel ervaring, is een gescheiden vrouw met twee pubers Finn en Tara een rustig leventje tot het moment dat er bij Maud op het werk onverklaarbare dingen gebeuren. 
Finn, zoon van Maud, komt door een stomme actie in de problemen en wil zijn moeder daar niet mee lastig vallen. Hij denkt dat hij mans genoeg is om het zelf oplossen.
Richard is de rechercheur waarmee het ziekenhuis contact heeft over de onbekende man. Het valt op dat Richard over de zaak ‘Tom’ alleen contact zoekt met Maud. Zou hij haar leuk vinden of speelt er iets anders?
Caristiena is een Nederlands-Italiaanse vrouw die als invalkracht op de afdeling van Maud komt werken. Ze wint al snel het vertrouwen van Maud. Wanneer haar broer Mattia ineens op de afdeling staat wil Caristiena onderzoeken waarom hij naar Nederland is gekomen.

Linda Jansma weet de verschillende verhaallijnen op een slimme wijze in elkaar te laten lopen en door het onverwachte en toch ook gruwelijk einde hoor ik niet meer wat er om mij heen gebeurd maar ben ik zelf aanwezig in de ziekenhuiskamer waar het allemaal plaatsvindt. Ik schrik dan ook wanneer de kat bij mij op schoot springt en mij weer terug brengt in de waan van de dag. ‘Slaap maar zacht’ krijgt van mij 4 Inktpotjes.

 

Jacqueline

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...