donderdag 2 juli 2015

Oorlogsdagboek schrijfster van Pipi Langkous

In haar dagboeken zie je dit werk doorschemeren. De Zweedse Lindgren citeert brieven en rapporten en was beter op de hoogte van de toestand in Europa dan de mensen om haar heen. De dagboeken bieden een beeld van de toekomstige jeugdboekenschrijfster, maar ook de geëngageerde en politiek actieve vrouw die Lindgren zou worden. 

Pippi Langkous verscheen in 1945 en stukjes uit dat boek zie je al genoemd worden in de oorlogsnotities van Lindgren. Lindgrens jeugdboeken verkopen nog steeds uitstekend en blijven gelezen worden door de jeugd. Wel worden de komende twee jaar de vertalingen herzien, om ze dichter bij de originelen te brengen en beter leesbaar te maken.


In november zal bij uitgeverij Ploegsma het Oorlogsdagboek 1939 - 1945 van Astrid Lindgren verschijnen. Vanwege haar werk bij de inlichtingendienst een zeer boeiende uitgave.


Naast de wereldberoemde jeugdboeken over de ondeugende en beresterke Pippi Langkous schreef Lindgren ook Ronja de Roversdochter, boeken over deBolderburensuperdetective Blomkwist en nog veel meer. Na al die jaren nog steeds geweldige aanraders voor kinderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...