dinsdag 22 augustus 2017

Tijgermelk van Stefanie de Velasco

Titel: Tijgermelk (roman)
Auteur: Stefanie de Velasco
Vertaler: Marcel Misset
Pagina’s: 224
Uitgeverij Signatuur
ISBN: 9789056724986
Datum van uitgave: augustus 2014





Nini en Jameelah scheppen hun eigen wereld en ze kleuren die met hun eigen taal en wetten. Hun vriendschap compenseert het gemis aan ouderliefde en zolang ze samen zijn, voelen ze zich onkwetsbaar. Dan zijn ze getuige van een gewelddaad in de familiesfeer en dat verandert alles.

Tijgermelk
 is het romandebuut van Stefanie de Velasco. In de van oorsprong Duitse roman worden alle regels aan de laars gelapt door hoofdpersonen Jameelah en Nina. Niet alleen inhoudelijk, maar ook wat betreft de vorm. Zo wordt er niet aangeduid dat zinnen uitspraken zijn. Aanhalingstekens bestaan niet. Waarom zouden ze ook wel? Iemand heeft ze ooit bedacht, waarom kan die regel dan niet worden onontdacht? Neem de moeite om te wennen aan de schrijfstijl en je zult merken dat je er uren plezier aan beleeft.

Woorden bestaan alleen maar omdat je erin gelooft, anders zouden woorden helemaal niet bestaan.


De coming-of-ageroman is doordrenkt met humor die wellicht aan de oudere generaties voorbij gaat. Zelfs ik (20) herkende mij niet in bepaalde uitspraken en gedragingen, zoals:

(...) maar ik heb geen zin om met Anna-Lena Taboe te spelen, dus begin ik mee-eters op Nico's rug uit te drukken, dat is veel leuker.

Wat vies, zegt Anna-Lena, hou eens op, daar krijg ik herpes van.

Jij krijgt overal herpes van, zegt Lukas.

Is this book even serious? dacht ik terwijl ik op adem moest komen van het lachen. In dit boek brengt Stefanie de razendsnelle verandering in de verschillende generaties erg goed over. Juist die generatiekloof maakt dit kinderlijk geschreven, filosofische boek grappig en ook ontroerend. Ontroerend, want de personages zijn zo beschadigd dat ze zelf niets eens doorhebben dat ze beschadigd zijn. Ze groeien beschadigd op, te beschadigd, zodat je als lezers haast een traantje wegpinkt om de treurige gedachten van Nina en Jameelah.

4 sterren

Plot                 4
Leesplezier      4
Schrijfstijl       3,5
Originaliteit    4,5
Psychologie    3,5


Zelf lezen? Hier kun je het boek bestellen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...