zondag 30 juli 2017

Het huwelijkspact van Michelle Richmond

Titel: Het huwelijkspact
Auteur: Michelle Richmond
Uitgeverij: Prometheus Amsterdam
432 pagina’s

Over de schrijfster:
Michelle Richmond (1970) is auteur van zes boeken waaronder de New York Times-bestseller The Year of Fog. Verhalen van Richmond verschenen onder andere in de Wallstreet Journal, Glimmer Train, Playboy en Best American Fantasy. Naast het schrijven doceert zij creative writing aan de universiteit van San Francisco en aan de California College if the Arts. Het huwelijkspact is verkocht aan 27 landen. De filmrechten van het boek zijn gekocht door 20th Century Fox

Achterflap:
Jake en Alice zijn pasgetrouwd. Op de bruiloft ontvangt het stel een huwelijkscadeau van een van de cliënten van Alice; een uitnodiging om deel te nemen aan een exclusieve, mysterieuze groep genaamd Het Huwelijkspact, beter bekend als Het Pact.
Het doel van Het Pact is simpel: het gezond en intact houden van het huwelijk. En dat doen ze met succes; nog nooit is een deelnemend koppel gescheiden. De meeste regels klinken zinvol: neem altijd je telefoon op als je partner belt. Wissel maandelijks zorgvuldig gekozen cadeautjes uit. Plan vier keer per jaar samen een weekend weg.
Bespreek Het Pact met niemand.
Jake en Alice zijn aanvankelijk gecharmeerd van de bijbehorende chique feestjes, het idee onderdeel te zijn van een gemeenschap en hun alsmaar uitdijende netwerk van succesvolle en gelijkgestemde koppels.
Tot een van de twee de regels overtreedt.
De jonge geliefden staan op het punt onder ogen te zien dat Het Pact, net als het huwelijk, voor het leven is en tot het uiterste gaat om dat punt duidelijk te maken. Voor Jake en Alice verandert het huwelijk van hun dromen in hun grootste nachtmerrie.
Het Huwelijkspact is een duizelingwekkende psychologische thriller, met een enorme vaart geschreven en onvoorspelbaar tot het bittere einde.

Wat ik van dit boek vind:
Aangezien ik dit boek als drukproef heb gelezen, was er op moment van lezen nog geen afbeelding beschikbaar. Echter, na een beetje googlen kwam ik op de site van de uitgeverij een afbeelding tegen. Hierop zie je een hand door een soort papieren gat met een oog erachter. Ik vind het een mooie cover en hij is ook zeker goed gekozen in combinatie met het verhaal.

Jake en Alice zijn dolverliefd en hebben de grote stap gewaagd: ze gaan trouwen. In een opwelling nodigt Alice een cliënt uit van het advocatenkantoor waar ze werkt. Op de bruiloft krijgen ze van deze cliënt een nog al apart cadeau, een uitnodiging om deel te nemen aan een groep dat zich Het Pact noemt. Ze moeten redelijk snel een keuze maken of ze willen deelnemen of niet. Ze besluiten deel te nemen en komen erachter dat er nog al wat regels zijn in Het Pact. Het doel van Het Pact is het in stand houden van het huwelijk. De regels lijken best zinvol: neem altijd je telefoon op als je partner belt, plan een paar keer per jaar een uitje en geef elkaar maandelijks cadeautjes. En bespreek Het Pact met niemand.
In het begin gaan Jake en Alice er vol voor. Ze genieten van de feestjes en de cadeautjes die ze elkaar geven. Maar dan maakt één van hen een fout. En die fout heeft gevolgen. Nogal orthodoxe gevolgen en het begint hen tegen te staan. Maar uit Het Pact stappen heeft nog nooit iemand gedaan. Althans niet levend.

Als je begint met lezen, valt gelijk op dat het leest als een trein. Ik heb heel lang het gevoel gehad dat ik een chicklit aan het lezen was. Ik vond het heerlijk. De hoofdstukken zijn lekker kort, maar niet te kort. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Jake. Je leert van alles over zijn gevoel en zijn manier van denken. Je leest over zijn onzekerheiden, zijn boosheid, maar ook vrolijke momenten worden gedeeld. Ik was vanaf de eerste bladzijde geïntrigeerd door het verhaal. Kun je op een opgelegde manier ervoor zorgen dat je huwelijk slaagt? Het klinkt natuurlijk mooi: elkaar cadeautjes geven en tijd voor elkaar maken door samen op korte trips te gaan. Maar het moeten en het continue gevoel van “big brother is watching” zou mij echt tegen gaan staan.

Dit boek was voor mij een echte page turner. En hoewel ik mij na 150 bladzijden enige zorgen ging maken of de spanning nog wel kwam, is dat heel erg goed gekomen in het tweede deel van het boek. Voor mij is dit absoluut een psychologische thriller. Een echte aanrader.  

Waardering:
Plot: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 5
Psychologie: 5
Leesplezier: 5
Spanning: 4

Ik geef Het Huwelijkspact een verdiende 5 sterren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Uit het niets van Atie Vogelenzang

Dit boek kwam eigenlijk min of meer per ongeluk op mijn pad en omdat de cover (een mysterieus huisje in de mist) en de titel me direct aan...