donderdag 18 januari 2018

De meisjeskleedkamer van Karen Connelly

Titel: De meisjeskleedkamer
Auteur: Karen Connelly
Pubicatiedatum: oktober 2017
Uitgeverij: Querido

Achterflap
Seks. Dat is het enige wat ontbreekt in het drukke maar gezegende leven van Eliza Keenan, moeder van twee zoontjes, gelukkig getrouwd met een hoogleraar in de wiskunde en mede-eigenaar van de chicste bloemenzaak van Toronto. Want wie heeft er tijd of energie voor seks tussen alle dagelijkse verplichtingen door? Tot Eliza op een dag een prachtige jonge vrouw in de meisjeskleedkamer van het zwembad bespiedt. De relatie die al snel tussen hen ontstaat doorbreekt veel taboes en brengt niet alleen Eliza's eigen veilige bestaan in gevaar, maar ook dat van haar gezin en haar minnares. Maar de lichamelijkheid is zo alomvattend, zo intiem, zo eerlijk – die kan toch onmogelijk slecht zijn?

Mening
Zo, dan heb ik ook voor het eerst tijdens het lezen van een boek rode oortjes. Ook al worden ze mooi en lekker beschreven, ietwat expliciet is het wel en niet bepaald vaak voorkomend in boeken.

 Eliza, moeder van 2 kleine zoontjes, gelukkig getrouwd met Andrew en mede-eigenaar van een goed draaiende bloemenzaak, komt , (zoals zij haar noemt)de Amazone tegen in het zwembad. Onder het douchen bespiedt zij de vrouw. Ook al wordt ze niet voor het eerst aangetrokken tot een vrouw, het zet wel haar leven op de kop.

 Afwisselend verblijf je tijdens het lezen van het boek in het hoofd van Eliza, Shar (de amazone) en Andrew. Perspectiefwisselingen maken een verhaal natuurlijk altijd intrigerender, omdat je zo van verschillende kanten naar de zaak kijkt. Eliza gaat een seksuele relatie aan met Shar.  Het verhaal roept vele vragen in jouw hoofd als de lezer op? hoeveel vooroordelen en waarden leg jij deze personages en jezelf op? Welke keuzes zou jij maken als je in die sitiatie zat? Kies je voor vrijheid, beperkingen, eerlijk zijn?
Terwijl je normaliter vaak de verhalen leest vanuit mannelijk perspectief dat de man losgaat en seks nodig heeft, is het hier de keuze om dat bij een vrouw neer te leggen, wat verfrissend is. Dat de schrijfster wel veel thema's in een boek wil proppen is jammer en geeft de indruk om wel heel graag een quasi literair product neer te willen zetten.

Dat ik genoten heb van een boek waar nu eens de biseksualiteit van een vrouw oprecht neergeschreven lijkt te worden zonder remmingen is een feit. En een boek wat je tot nadenken zet, kan nooit fout zijn.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...