vrijdag 19 januari 2018

Nachtwandeling van Robbert Welagen

Titel                     : Nachtwandeling
Auteur                 : Robbert Welagen
Uitgeverij            : Van Nijgh & Van Ditmar
Jaar van Uitgave : 2017

Na zes literaire romans  schrijft  Robbert Welagen zijn eerste detectiveroman. Terwijl het momenteel erg in de mode lijkt te zijn dat thrillerschrijvers juist andere boeken gaan schrijven, zet Welagen de stap andersom.


Samenvatting

De bekende schrijver Jacob van Herwijnen heeft  net die avond de belangrijke Sebriko Literatuurprijs gewonnen als hij de volgende ochtend als drijvend lijk gevonden wordt. Niet al te enthousiast neemt inspecteur Mudde de zaak op zich. Hij moet nog een paar jaar gaan voor zijn pensioen bereikt is.
Hij woont buiten Amsterdam met zijn hond Jochie. De rust vindt hij wel prima. Mudde bekijkt met verbazing  hoe het in het literaire wereldje aan toe gaat. Wij als lezer kijken ook met verbazing mee met het gekonkel tussen schrijvers jaloers en elkaar de prijs misgunnen, uitgeverijen waar de ene schrijver overstapt naar de andere uitgeverij, en ex-partners die duidelijk herkenbaar in een boek genoemd worden.

"Hij steekt de weg over naar een klein winkelcentrum, om snel een boekwinkel in te schieten. Op de literatuurtafel ligt een hoge stapel van Iemand in het bijzonder. ‘Meer dan  80.000 ex. verkocht!’, vermeldt een sticker op het omslag. Ieder boek op de tafel is met een dergelijke sticker beplakt, ziet Mudde, waardoor ze net zo goed achterwege gelaten hadden kunnen worden. Hij pakt het bovenste exemplaar van de stapel en draait het om. De hele achterflap is gevuld met het gezicht van Jacob van Herwijnen."


Het boek is een echte detective: men gaat op zoek naar wie de moord heeft gepleegd. En vooral ook waarom. Ik hou er wel van. Door een aantal personages op te voeren die allemaal hun reden kunnen hebben de moord te plegen, puzzel je net zo hard als de inspecteur in het verhaal. Ook zit er in het verhaal de nodige humor, wat mij vaak tot een lach bracht. De omslag en de strekking van het verhaal lijken een oude detective op te roepen, maar speelt zich wel degelijk in de tijd van nu af met de smartphones. Waar de oude Mudde trouwens niets van wilt weten. Die houdt het stratenboek nog op schoot, terwijl zijn collega googlemap aanzet als ze op weg naar een adres voor een verhoor gaan.


Kortom: ik heb genoten van het boek, maar of ik het nu in mijn vriendenkring echt aan zou raden is een ander verhaal. Daar zitten de lezers van meer echte thrillers. Maar hou je van een detective die goed geschreven is, dan ga je genieten. Net als mij.


Vier sterren voor Nachtwandeling

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Upgrade van Lara reims

Upgrade is het fantasierijke en beeldende ya- debuut van Lara Reims. Gefascineerd door technologie besloot ze om een spannend verhaal te c...