dinsdag 26 oktober 2021

Het Moezelmeisje van Mariëlle Boersma

 


Ik hoop dat voor Het Moezelmeisjede druiven niet zo zuur zijn als die waar de moezelwijn van gemaakt was in 1981, ik werkte toen op een Rijnvaartschip en tijdens die Rijnreis deden wij ook het prachtige plaatsje Cochem aan. Tijdens een van de vele reizen kwam er een wijnboer daar aan boord om de gasten verschillende moezelwijnen te laten proeven. Jemig, ik was net 18 en wat vond ik die wijn zuur.

 

De wijn kan dus best wrang zijn.’

 

Hopelijk is de alcoholvrije wijn die Emma wil gaan maken op de wijnboerderij van haar familie wel lekker zoet. Want met dat idee heeft Emma contact gezocht met haar broer Nico. Haar vader en Nico zijn 15 jaar geleden van de een op de andere dag vertrokken en ze hebben elkaar nooit meer gezien. Of dat in dit geval erg is, gezien wat er allemaal in het gezin is gebeurd, is maar de vraag want vaderlief kon onder andere zijn handjes niet thuis houden. Wanneer Emma haar stoute schoenen heeft aangetrokken en onverwachts bij Nico voor de deur staat is hij natuurlijk erg verbaasd. Wanneer hij vol trots Emma rondleidt op de wijnboerderij vervalt hij al snel in zijn oude treiterende gedrag wat hij vroeger ook altijd deed. Is Emma zo verstandig genoeg om daar niet op te reageren?

Een dag later, wanneer Emma een zakelijke afspraak heeft met Nico komt hij niet opdagen. Wanneer Emma haar moeder snikkend aan de telefoon krijgt begrijpt ze al snel dat er wat vreselijks met Nico is gebeurd, hij ligt namelijk in coma. Emma is vastbesloten en neemt samen met haar moeder intrek in het huis van Nico om het bedrijf draaiende te houden en haar eigen alcoholvrije wijn te ontwikkelen. Dit klinkt makkelijker dan dat Emma denkt, zeker ook wanneer de groep druivenplukkers willen weten waar hun vriendin is gebleven. Emma begint zich zorgen te maken, haar broer in ziekenhuis, een druivenplukster vermist, wat gebeurt er allemaal op de wijnboerderij in Cochem???

 

Emma haar personage heeft littekens door alles wat ze vroeger in het gezin heeft meegemaakt en is niet zonder reden naar Cochem vertrokken. Stukje bij stukje wordt door de auteur op een spannende en meeslepende wijze onthuld wat er vroeger allemaal is gebeurd, hoe dit Emma heeft gevormd en wat dit met haar heeft gedaan. Het is een rollercoaster aan emoties. Een ding heeft ze nooit kunnen begrijpen waarom haar broer Nico, die ouder is, haar nooit heeft geholpen. Maar ze wil hoe dan ook het gemanipuleer, uitbuiting en mishandeling stoppen!

 

Angelika, de leidster van de druivenplukkers, gaat op zoek naar haar vriendin Olga. Door Olga heeft ze haar vaderland Roemenië achter zich gelaten en met de groep druivenplukkers het avontuur aangegaan. Voor Cochem zijn ze al op vele plaatsen geweest waar ze druiven hebben geplukt maar nergens zijn ze zo slecht behandeld dan hier. Olga was kort voor haar verdwijning de huishoudelijke hulp van Nico geworden. Angelika maar ook de groep wil weten waar Olga is gebleven en Angelika zorgt ervoor dat zij in het huis voor Emma komt te werken. Wanneer Emma er achter komt dat Henk de opzichter, dit zomaar niet toestaat en daarvoor een tegenprestatie van Angelika verwacht, steekt Emma daar een stokje voor en probeert het vertrouwen van Angelika te winnen.

 

De nacht geeft geuren prijs die de zon overdag laat verdampen.’

 

Marelle Boersma heeft Het Moezelmeisjeonderverdeeld in vele korte hoofdstukken. Per personage, per gebeurtenis en soms zelfs meerdere dagdelen van een dag. Gezien de vele personages, welke goed zijn beschreven, ben ik blij met de korte hoofdstukken want er komen veel actuele kwesties langs. Ik vind het echt knap van de auteur hoe ze zoveel kwesties en gebeurtenissen in dit verhaal heeft kunnen verwerken. De verhaallijnen lopen goed in elkaar over en vormen een geweldig verhaal met een verrassend einde! Daarnaast weet Marelle Boersma mooie zinnen maar ook rake zinnen te maken waardoor de emoties de soms heftige angstige of boze maar soms ook hele mooie ontroerende stevig bij mij binnen komen. Het Moezelmeisje’ krijgt van mij dan ook 4 Inktpotjes!

 

Jacqueline

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...