donderdag 1 september 2022

De genezer van Zalindov – Lynette Noni

 


‘De 17-jarige Kiva zit al 10 jaar opgesloten in de gevangenis Zalindov. Deze gevangenis staat bekend om zijn onmenselijke omstandigheden en er zijn maar weinig gevangenen die de wreedheden overleven. Toch heeft Kiva zich al jaren staande weten te houden, deels door het feit dat ze als genezer een belangrijke taak heeft in de gevangenis. Naast alle onmenselijke behandelingen waren er namelijk nogal wat ziektes rond. Kiva probeert de zieken en gewonden zo goed mogelijk te behandelen. Ook heeft ze de taak nieuwe gevangenen te brandmerken.

Haar leven krijgt een verrassende wending wanneer er twee nieuwe gevangenen worden binnengebracht. De eerste gevangene is de doodzieke rebellenkoningin, die de straf opgelegd heeft gekregen om vier Elementproeven te ondergaan. De tweede gevangene is een gewonde mysterieuze jongeman.

Kiva’s leven raakt op één of andere manier verstrengeld met het lot van de rebellenkoningin en om te overleven neemt Kiva het besluit om de Elementproeven op zich te nemen. Wanneer Kiva in staat is om deze Elementproeven te overleven, kan ze hiermee niet alleen haar eigen vrijheid bemachtigen maar kan dit ook van levensbelang zijn voor andere gevangenen.’

 

Wat een verfrissende en originele fantasy vond ik dit verhaal! Doorgaans vind ik fantasy-boeken veel te ingewikkeld: ellelange beschrijvingen van werelden, ongelooflijk veel details en uitgebreide uitwerkingen van persoonlijkheden. Geweldig voor liefhebbers maar daar behoor ik niet toe. Liever heb ik een verhaal wat met minder details afkan, een plot wat goed in elkaar steekt en verrassende wendingen. Laat dit boek dat nu allemaal hebben!

 

Kiva vond ik een geweldig personage, zodanig goed uitgewerkt dat ik van de eerste tot de laatste bladzijde met haar mee kon leven. Ik ging echt een beetje van haar houden. Ze is stoer en inventief maar ook op haar hoede en duidelijk getekend door wat ze heeft gezien en meegemaakt. Wat ik ook fijn vond is dat ze niet het type is dat het zelf allemaal wel even doet en oplost. Dit maakt haar karakter geloofwaardig en realistisch.

 

Het verhaal is spannend, ontroerend en snijdt diverse thema’s aan: vriendschap, verliefdheid en doorzettingsvermogen maar ook zwaardere thema’s als verslaving, misbruik en verlies.

 

Lynette Noni heeft een verhalende en beeldende schrijfstijl. Zonder al te veel details kon ik mij een beeld vormen van hoe de gevangenis Zalindov eruit zou moeten zien. Hoe de wereld om de gevangenis heen eruitziet, daar laat ze nog niet zo veel over los. Maar ik ga ervan uit dat dit in deel 2 en 3 van de trilogie ruimschoots aan bod gaat komen. Want dat het verhaal nog niet afgelopen is, dat blijkt wel uit de fantastische ontknoping van dit boek. Na deze ontknoping wil je maar één ding: weten hoe dit verhaal verder gaat!

 

Kortom: een heerlijk begin van een boeiende en frisse fantasy-trilogie!

 

4 inktpotjes

 

Jolanda

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...