woensdag 12 juli 2023

De verdwijning van Josef Mengele van Olivier Guez

 


Titel: De verdwijning van Josef Mengele
Auteur: Olivier Guez
Uitgeverij: J.M.M. Meulenhof
Publicatiedatum: 10 april 2018
Recensie door: Tamara
Aantal kraaien: 3

“De SSérs verbrandden mannen, vrouwen en kinderen levend.”

1949. Josef Mengele, de marteldokter van Auschwitz, arriveert na zijn vlucht in Argentinië. Zich verschuilend achter pseudoniemen, beschermd door netwerken en het geld van zijn familie, en ondersteund door een gemeenschap in Buenos Aires die nog steeds droomt van het Vierde Rijk, gelooft de voormalig folteraar dat hij een nieuw leven kan beginnen. Duitsland heeft het druk met de wederopbouw, het Argentinië van Perón is welwillend. Maar al snel wordt de jacht op voortvluchtige nazi-kopstukken weer geopend. Vanaf dat moment zal Mengele geen moment rust meer hebben, maar ondanks een klopjacht van dertig jaar sterft hij in 1979 onder mysterieuze omstandigheden in Zuid-Amerika maar nog steeds in vrijheid.

Deze krachtige roman is het resultaat van Olivier Guez’ diepgravend onderzoek naar wat waarschijnlijk de meest geheimzinnige man uit het Derde Rijk is geweest en reconstrueert op boeiende wijze de mythe achter de ‘Engel des doods’.

Om te beginnen ben ik altijd een beetje “huiverig” om aan oorlogs verhalen te beginnen. Puur omdat die horror mij niet trekt. Maar ik ben wel verzot om te achterhalen wat er in het brein van iemand omgaat. En in dit boek probeert Guez de gedachtengang van Mengele te doorgronden. Wat hij in die tijd had gedaan, is niet meer menselijk te noemen. De grootste seriemoordenaar verbleekt bij hem.
Maar ik moest natuurlijk wel rekening houden met het feit dat het een roman is, het meeste is zelf ingevuld, met de nodige research van de auteur.

Het begin van het boek kwam heel moeilijk op gang. Ik moest mij een paar keer toe zetten om door te lezen. Het voelde wat knullig, onwerkelijk aan zeg maar. Maar op een gegeven moment zat ik helemaal in het verhaal en was ik blij dat ik had doorgezet .
Je leest hoe Mengele zijn daden rechtvaardigd , wat zijn vluchtroutes zijn geweest en hoe hij is gestorven. Je leest hoe paronide Mengele op het laatst aan het worden is, maar ook hoe ziek hij is geweest.
Ik had bij Mengele geen gevoelens, behalve dat hij behoorlijk gestoord moest zijn om zo meedogenloos experimenten uit te voeren op mensen. Hen zonder een blik waardig te keuren naar de gaskamers of verbrandingsovens te sturen.

Het verhaal zelf in indrukwekkend, maar tegelijkertijd ook weerzinwekkend.

Een verhaal wat nog een tijdje in je hoofd blijft zitten, maar vooral aan de wandaden die de Joden zijn aangedaan. 

Spanning: 3
Originaliteit: 5
Psychologische ontwikkeling personages: 5
leesplezier: 3
Schrijfstijl: 3

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...