woensdag 10 juni 2015

Slaapyoga ter echte ontspanning


Onderstaande vragen en antwoorden komen uit het boek Slaapyoga van Fidessa Docters van Leeuwen en Kirstin Hanssen. Naast deze selectie bevat Slaapyoga nog meer Q&A’s.

Moet je meditatie en/of yogaervaring hebben om slaapyoga te ervaren?
A: Nee, écht iedereen kan slaapyoga ervaren. Van jong tot oud. Slaapyoga is supertoegankelijk; je hoeft slechts stil te liggen en te luisteren. De ontspanning volgt dan vanzelf.
Moet ik ontspannen zijn voordat ik aan slaapyoga begin?
A: Bij slaapyoga mag je alle rafelrandjes die mens eigen zijn meenemen. Nog een beetje gestrest? Last van een restje irritatie? Je zult merken dat je het in vele gevallen grotendeels verdwenen is nadat je een sessie slaapyoga hebt ervaren.

Is er een ideaal tijdstip waarop ik slaapyoga onderga?
A: Het aantrekkelijke van slaapyoga is dat je er niet voor naar een yogaschool hoeft en de beoefening wanneer en waar je maar wilt kunt doen. Na een rusteloze nacht kan het je ‘s ochtends helpen om toch met een uitgerust gevoel te starten en ‘s avonds is het een ideale methode om een drukke dag los te laten. Slaapyoga kun je bovendien als een minisiësta inzetten. Experimenteer en je zult zelf je ideale moment(en) ontdekken!

Ik vind dat de verkenning van het lichaam vrij snel gaat. Waarom is dat zo?
A: Het is de bedoeling dat je je niet gaat concentreren of gaat analyseren tijdens de slaapyoga. Dat laatste is immers de ‘aard van ons geestje’. Het snellere tempo van de oefening helpt daarbij. De geest richt zich dan alleen nog maar op het volgen van de stem. Omdat je verder geen tijd hebt om over andere zaken na te denken én bovendien doodstil ligt, volgt de ultieme ontspanning als vanzelf.

Het lukt me maar niet om wakker te blijven als ik slaapyoga beoefen. Hoe kan ik wakker blijven?
A: Swami Satyananda Saraswati, de grondlegger van Yoga Nidra, de Indiase methode waarop onze versie van slaapyoga is gebaseerd, zegt hierover: “Tijdens de beoefening van Yoga Nidra bevindt je geest zich ergens tussen slapen en wakker zijn in. Je onderbewustzijn is daarentegen klaarwakker en slaat informatie van buitenaf ook op als je slaapt. Dat is de ervaring die ik tijdens talloze experimenten heb opgedaan. In die zin zou je denken dat je dus gerust in slaap kunt vallen als je Yoga Nidra beoefent, want je onderbewustzijn neemt de sessie toch automatisch waar. Echter, als je slaapt is het geen slaapyoga meer. Het is juist de wisselwerking tussen de semi-wakkere geest en je onderbewustzijn die de positieve effecten van Yoga Nidra bewerkstelligt. Neem jezelf daarom altijd voor om wakker te blijven als je met slaapyoga begint.” Wij voegen daar nog graag aan toe: En als je dan toch naar dromenland afreist, maak je niet druk. Een volgende keer gaat het vast beter. Niet? Sla dan ook nog eens hoofdstuk 2 open, want daar lees je tips om oververmoeidheid aan te pakken.

Ik zit in een rolstoel. Hoe beoefen ik slaapyoga?
A: Slaapyoga wordt veelal liggend ervaren. Zittend kun je ook slaapyoga beoefenen, mits je ervoor zorgt dat je niet van je stoel af kunt glijden mocht je toch in slaap vallen! Daarnaast hoef je voor de ervaring van slaapyoga een specifiek lichaamsdeel niet per se te voelen; het denken eraan, de intentie dat je met je gedachten bij het lichaamsdeel bent, werkt net zo effectief.

Hoe kan ik de slaapyoga verdiepen?
A: Ervaar slaapyoga eens twee keer daags, bijvoorbeeld ‘s ochtends en ‘s avonds. Of kies voor een aaneengesloten periode van een week. Voer de periode op tot een maand of drie maanden achtereen. Je zult merken dat de verdieping je als vanzelf overkomt. Je kunt de duur tijdens iedere sessie afwisselen.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...