zondag 12 augustus 2018

Braken van Louis van Dievel

Het verhaal: Wie afkomstig is uit de negorij Braken wordt niet door het leven verwend. Dat is een understatement. Gilbert is “King of the Dancefloor” in Disco Inferno. Als hij danst, staat de hele tent op stelten. Het is een mager surrogaat voor zijn eenzaamheid, voor zijn onbenulligheid, voor zijn liefdesverdriet. Eens - twaalf jaar, vier maanden en zeven dagen geleden - wervelde hij nog met Rebecca over de dansvloer. Ze was de vrouw van zijn leven. Eindelijk lachte het geluk hem toe. Maar Braken sloeg zijn droom aan stukken. Ge kunt uw afkomst niet verloochenen. In Braken haat ge uw ouders, maar ge verloochent hen niet. Op de trappen voor de discotheek spuwt hij in een lange – hilarische - monoloog, zijn bittere gal uit. Correctie: hij braakt zijn frustraties uit. Hij braakt zijn mislukte leven uit.
Gilbert lijkt uiteindelijk toch aan de controle van zijn ouders te zijn ontsnapt. Op het aller-aller einde van het verhaal komt echter de ontnuchtering.
Over de gewone man. Over een eenzaam bestaan en leven onder het juk van bekrompen ouders. Over roots die je fnuiken maar die je weigert te verloochenen. Over alles controlerende bemoeizieke ouders. Over een kerktorenmentaliteit. Over een nest met een frituur en een busdepot. Over een goedbedoelende maar vastgeroeste misfit. Over krampachtige proberen jezelf te worden. Over een miserabel leven. Over onvervulde verlangens. Over frustraties. Over de onmacht je los te maken.
Korte, tragikomische en psychologisch geladen novelle. Geen roman, want 'Braken' telt slechts 61 pagina's. Heel volks, zoals we van Van Dievel gewend zijn. Kleurrijk taalgebruik, geschreven in de spreektaal. Alles overgoten met een flinke scheut humor. Rake karakterschetsen. Van Dievel typeert zijn personages als mensen van vlees en bloed. Als echte, maar ook doodgewone mensen. Ook in deze korte novelle toont Van Dievel dat hij een meesterverteller. Met weinig woorden zet hij een perfecte sfeer neer.
Ontroerend, maar ook onthutsend. Gevoelig en aangrijpend. En, ook hier komt Erik Vlaminck om de hoek kijken. (Vlaminck wordt op het einde – als enige! – bedankt door Van Dievel)
Na het lezen van dit toch wel aangenaam en imponerend intermezzo, kan ik nog amper wachten op een nieuwe, volwaardige roman van Van Dievel. Graag gelezen!

4 sterren
Jan Rooms

4 opmerkingen:

 1. Hallo allemaal, mijn naam is Safa El Sadat, ik ben 20 jaar getrouwd met mijn man en we hebben twee zoon, ouderling één 16 en jonger is 11 jaar. Mijn man heeft veel van me gehouden, maar het komt zover dat hij een relatie heeft met een vrouw die haar collega is. Ik had het me nooit voorgesteld, maar op de een of andere manier veranderde zijn houding ten opzichte van mij en zijn kinderen, zijn late komst van het werk deed me nadenken over de zaak, zelfs op mijn 20e huwelijksverjaardag op mars, houd ik mezelf weg van seks zoals we beloven om het op de bruiloft te doen jubileumdag, 15 dagen vóór de huwelijksjubileum bekende hij dat hij inderdaad seks had met zijn collega. Hij bracht haar in mijn bed toen ik op zoek was naar werk, het betekende dat mijn gevoelens voor hem volkomen waardeloos waren, mijn mentale toestand is vol van pijn, ik denk dat ik de pijn niet kan vergeten en herstellen, deze vrouw had de volledige controle over haar en ik wilde het nooit met geweld doen, ze wil me winnen als ze gescheiden is, ze zei dat ze jaloers was op onze relatie en ze zal me ruïneren door mijn man te nemen. Ik moest het bespreken met een vriend die me vroeg om een ​​goed spell caster te vinden, eerst en vooral heb ik nooit in deze Cast-spelling geloofd maar ik moet het proberen totdat ik PROPHET NOSA UGO op internet tegenkwam over hoe hij heeft zoveel mensen geholpen hun ex terug te krijgen en de relatie te helpen herstellen en mensen gelukkig te maken in hun relatie en enkele andere verhalen over spirituele ziekte en meer, ik legde mijn situatie aan hem uit en hij hielp me met het uitvoeren van sommige gebeden, sommige kruiden en wortels en een kleine opoffering die ik deed, en binnen 7 dagen kwam hij terug om me te verontschuldigen en het was gewoon een beetje als een wonder voor mij, ben blij vandaag dat hij me heeft geholpen en ik kan trots zeggen dat mijn man nu weer bij mij is en hij is nu verliefd op mij als nooit tevoren.
  Hebt u hulp nodig in uw relatie, zoals uw man, vrouw, vriend, vriendin, loterijen winnen, kruidengeneesmiddel voor ziekte, hiv, soa's, astma, artritis, fybroid, beroerte of elke vorm van ziekte, spiritueel probleem? , Baanbevordering, Kijkers die mijn bericht lezen en die hulp nodig hebben met betrekking tot levensproblemen, moeten contact opnemen met PROPHET NOSA UGO en je zult blij zijn dat je dat gedaan hebt.

  E-mail: nosaugotemple@gmail.com
  WhatsApp: +34631686040
                       +17207992813

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Na 2 jaar gebroken huwelijk liet mijn man me achter met twee kinderen en mijn leven was kapot. Ik had zin om er een einde aan te maken, ik pleegde bijna zelfmoord omdat hij ons met niets achterliet. Ik was al die tijd emotioneel down en het leven lijkt zinloos. Op een trouwe dag toen ik op internet aan het surfen was, kwam ik verschillende getuigenissen tegen over dr. Ilekhojie. Sommige mensen getuigden dat hij hun ex terugbracht, sommigen getuigden dat hij de baarmoeder herstelt en ziekten geneest met kruiden. Ik was meer geïnteresseerd in verzoening met mijn man, die dr. Ilekhojie binnen 3 dagen mogelijk maakte. Nu is mijn man terug en sindsdien leven we gelukkig. Bedankt. Hier laat ik zijn contactpersoon voor iedereen achter. E-mail: gethelp05@gmail.com Bel/Whatsapp: +2348147400259

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn man is 4 maanden geleden van me gescheiden en ik was vervuld van tranen en frustratie, want ik wist niet wat ik moest doen om de problemen met hem op te lossen. Ik zocht op internet naar hulp over hoe ik hulp kon krijgen in mijn huwelijk en ik ontdekte geweldige getuigenissen over dr. Ilekhojie die vooruitstrevend is geweest met het verzoenen van paren. Ik nam contact met hem op, maar ik was sceptisch, maar ik had geen andere keuze dan met hem samen te werken vanwege alle goede recensies die ik van zoveel mensen zag en hoorde. Precies 3 dagen nadat ik alles had verstrekt wat dr. Ilekhojie vroeg, belde mijn man die me eerder blokkeerde me en vroeg naar de mogelijkheid om aan ons huwelijk te werken. Hij is nu weer thuis met zoveel liefde en zorgzaamheid en we bereiden ons voor om voor de tweede keer in een maand te trouwen. Als je een probleem hebt, neem dan contact op met Dr. Ilekhojie, ik geef je 100% garantie dat hij je zal helpen!! Bel hem +2348147400259 of e-mail: gethelp05@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik was de laatste persoon op aarde die het feit accepteerde dat spreuken bestaan ​​of werken, totdat ik werd doorverwezen naar Dr. Ilekhojie. Hij beloofde me te helpen om het goed te maken met mijn partner. Ik had geen andere optie dan het te proberen, want 3 maanden na de scheiding werd ik gedegradeerd op mijn werkplek vanwege depressie en gebrek aan concentratie. Mijn leven liep elke dag leeg en ik wist niet wat ik moest doen. Ik was gelukkig en genoot van mijn werk, maar plotseling werd ik ellendig na de scheiding, omdat het snel en een kort proces was. Alleen Dr. Ilekhojie gaf me een uitweg en ik ben blij dat ik hem geloof. Nog maar vorige week werd ik hier gepromoveerd tot mijn functie en ik ben hier om mijn eigen ervaring te delen met deze man genaamd Dr. Ilekhojie. In elke situatie is er altijd een uitweg. Neem contact op met Dr. Ilekhojie via SMS OF WHATSAPP MESSENGER met: +2348147400259 en e-mail op: gethelp05@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...