dinsdag 6 oktober 2015

Gouden Griffel voor Bette Westera

Kinderboekenschrijfster Bette Westera is dit jaar de winnaar van de Gouden Griffel, de prijs voor het beste kinderboek van het afgelopen jaar. Zij is onderscheiden voor haar po√ęziebundel Doodgewoon.
Dat is dinsdagavond bekendgemaakt tijdens het Kinderboekenbal in het Nieuwe Luxor in Rotterdam.
In het voorleesboek Doodgewoon staat de dood centraal. ''Deze oogstrelend uitgevoerde bundel met onsterfelijk mooie gedichten over de dood is een bezit voor het leven'', zegt de jury.
''Westera's ontregelende humor zorgt ervoor dat de lezer op adem kan komen, wat welkom is, want veel gedichten grijpen je naar de strot.''
De schrijfster won met Doodgewoon in het voorjaar al de Woutertje Pieterse Prijs, voor het beste jeugdboek. Het is voor het eerst in twintig jaar dat de Gouden Griffel weer binnen de categorie po√ęzie wordt uitgereikt. De laatste keer gebeurde dat in 1995, toen Ted van Lieshout met de eer streek met zijn gedichtenbundel Begin een torentje van niks.

Kinderboekenweek

Westera (1958) publiceerde vanaf 1999 diverse kleuterverhalen, prentenboeken (vaak op rijm) en gedichtenbundels. Daarnaast schreef ze non-fictie en is ze een veelgevraagd vertaalster van prentenboeken.
Het Kinderboekenbal is de traditionele opening van de Kinderboekenweek, die tot en met 18 oktober duurt. Onder het motto 'Raar, maar waar!' gaat de aandacht dit jaar uit naar boeken over natuur, techniek en wetenschap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...