vrijdag 2 september 2016

Mama Tandoori van Ernest Van der Kwast

Titel: Mama Tandoori
Auteur : Ernest van der Kwast
Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar
Jaar van Uitgave: 2010

Flaptekst:
Mama Tandoori is het geromantiseerde verhaal van de Indiase moeder van Ernest van der Kwast. Ze leeft bij het motto 'Gratis is goed' en heeft altijd een deegroller op zak. Ook de rest van de familie is een bont gezelschap. Uncle Sharma speelde als Bollywoodster in meer dan tweehonderd films en tante Jasleen was ooit de grote atletiekbelofte van India. Zonder schroom vertelt de schrijver over de levenswandel van zijn onalledaagse familieleden, wier voetstappen nog lang in de oren van de lezer zullen naklinken.

Mijn mening: 
Dit boek van Van der Kwast heb ik ‘gelezen’ als luisterboek in de auto en vooral in het begin moest ik nogal eens hardop lachen. De auteur leest het zelf voor en dat doet hij erg goed.
Het boek gaat over de familie van de schrijver en dan met name over zijn Indiase moeder. Zij is een bijzondere vrouw die als levensmotto ‘Gratis is goed’ heeft en altijd een deegroller bij de hand heeft om haar woorden kracht bij te zetten. Ze is naar Nederland gekomen met twee koffers maar reist naar mate het boek vordert steeds met meer koffers om alle spullen in te vervoeren die ze in de aanbieding heeft gekocht (Zoals kattenvoer terwijl ze geen kat hebben).
Ondanks de vele humor zit er ook een ietwat tragische toon in het boek, want het valt niet mee om op te groeien met een moeder waarvoor je je bij tijd en wijlen best wel schaamt en met een geestelijk gehandicapte broer.
Van der Kwast heeft een prettige schrijfstijl, heel beeldend en hij gebruikt geen moeilijke woorden. Waar ik wel aan moest wennen was het verspringen in de tijd iedere keer. Dan dacht je dat je al een eindje op weg was (in jaren) en dan ineens springt hij weer terug in de tijd maar is het onderwerp veranderd.
Een verhaal met een lach en een traan maar wel erg aangenaam tijdverdrijf. Het heeft me nieuwsgierig gemaakt naar ander werk van deze schrijver.

Anita

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...