woensdag 25 januari 2017

Meesterdeal van Marlen Beek Visser

Titel: Meesterdeal
Auteur: Marlen Beek-Visser
Uitgever: Ellessy Crime
Gepubliceerd: December 2016


Het Verhaal
Een dochter, een docent, een verhouding, een slachtoffer.
Als Bo van Lierop ontdekt dat haar 16-jarige dochter Eva een verhouding heeft met haar mentor van school, een man van tweeënveertig, lopen de spanningen binnen het gezin hoog op. Het feit dat Bo en Adam al jaren een geheim met zich meedragen, een geheim dat zij beter eerder hadden kunnen vertellen, maakt de situatie er niet eenvoudiger op. Is dat de reden dat Adam zich steeds vreemder gaat gedragen?
Bo’s enige uitvlucht is haar vrijwilligersbaantje bij de Hulplijn en in het bijzonder Emiel, een cliënt met wie ze een band opbouwt en bij wie ze haar hart kan luchten. Emiel trekt zich Bo’s situatie aan en weet wel een manier om haar te helpen. Net als Bo op het punt staat om de confrontatie met Eva’s mentor aan te gaan, gebeurt er iets wat een schok van ontzetting teweegbrengt.

De Auteur
Marlen Beek-Visser woont en werkt in Leiderdorp, op steenworp afstand van Leiden, waar zij haar middelbareschooltijd doorbracht en waar zij lange tijd woonde. Na een hbo-studie commerciële economie schreef zij als stafmedewerker communicatie en als manager in de kinderopvang voornamelijk zakelijke teksten. Tot zij enkele jaren geleden haar creatieve geest de ruimte gaf en begon met het schrijven van fictie.
Marlen publiceerde een tiental korte verhalen in verhalenbundels. Zo verscheen haar verhaal DNA-test in een bundel voor een goed doel, waarbij de line-up werd gevormd door prominente auteurs als Kees van Kooten, Mensje van Keulen en Susan Smit. Schrijver Abdelkader Benali koos haar verhaal Zwarte kapitein voor publicatie in de bundel Gouden tijden, zwarte bladzijden. Met Project X 75.0 won zij de Literaire Prijs van Wageningen, terwijl zij bij een schrijfwedstrijd voor Margriet een tweede plaats behaalde met haar verhaal
Hulplijn.

Wat ik ervan vond
Bo van Lierop haalt me het bloed onder de nagels vandaan.
Zo, hè hè, dat is eruit. Mede omdat Bo als vrijwilliger bij een hulplijn een rots in de branding is voor anderen, en in het begin nog redelijk in staat lijkt tot weloverwogen en rationeel gedrag, word je verrast door de beslissingen die Bo neemt in Meesterdeal. Ergens kun je haar het niet kwalijk nemen dat ze enigszins lijkt te ontsporen wanneer ze ontdekt dat de relatie tussen haar dochter en haar (veel oudere) mentor nog steeds gaande is, in tegenstelling tot wat haar dochter beweert. Wie zou daar rustig onder blijven?
In deze zin is Bo een geweldig personage. Ze ontlokt je echt de ene na de andere ongelovige reactie. Soms wil je haar gewoon door elkaar schudden en “denk nou toch eens na!!” roepen.
En het blijft niet alleen bij Bo. Dochter Eva, man Adam, vriend Yannick, mentor Sten... Vooral op deze manier zorgt de auteur dat haar personages echt iets met je doen en je bijblijven.
Tegelijkertijd zorgt dit, vooral in het begin van het verhaal, herhaaldelijk voor irritatie tijdens het lezen.

Maar laat dat je niet afschrikken! Meesterdeal heeft niet alleen personages die iets bij je teweegbrengen, het boek zit ook slim in elkaar. Soms is Bo’s innerlijke monoloog nogal een informatiedump, terwijl het op andere momenten wel weer erg beknopt is. Door je dan weer heel veel en dan weer net te weinig informatie te geven, wordt je heel dicht bij het plot gebracht en tegelijkertijd met succes afgeleid.
Vooral de laatste, pak ‘m beet, 70 pagina’s kun je het boek amper wegleggen omdat alles dan ook nog eens erg spannend wordt. Het einde van het verhaal bevat de ingrediënten van een klassieke thriller: niet per se een verrassing, maar zo subtiel dat het een plotpunt in een Sherlock Holmes-verhaal had kunnen zijn.

Plot: 4
Originaliteit: 3.5
Spanning: 4
Schrijfstijl: 3
Psychologie: 4
Leesplezier: 3

Ik moest echt aan de schrijfstijl wennen en slaagde daar niet helemaal in, waardoor het leesplezier ook laat op gang kwam. Toch heb ik bewondering voor de constructie van Meesterdeal en haar menselijke personages. Marlen Beek-Visser verdient wat mij betreft 4 sterren voor Meesterdeal!

- Yfke BrandhoutBekijk op bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...