vrijdag 19 mei 2017

Prooi van Lydia van Houten

Titel:  Prooi
Auteur: Lydia van Houten
Uitgeverij: Kabook
Publicatiedatum: Juni 2017
Pagina’s: 296

Cover
Een hele witte cover met een groot blauw oog van een dier. In het oog zien we een soort van gang ergens in een gebouw. Een eenvoudige maar wel mooie cover. Al is een oog op de cover ondertussen wel een veel gebruikt plaatje. Kleurstelling is wel heel mooi, ook in combinatie met de titel en auteursnaam. De bloedspettertjes doe vermoeden dat er bloed zal vloeien. De achterflap klinkt intrigerend en wekt de verwachting van een spannend boek.

Auteur
Lydia van Houten (1972) begon haar freelance carrière in 2003. Begin 2005 debuteerde Van Houten met de jeugdserie ‘Teken van Drie,’ waarbij Het laatste oordeel werd uitgegeven door Uitgeverij Ellessy. Vanaf 2015 concentreert Lydia zich op het schrijven van thrillers.  Haar thrillerdebuut: ‘Doodstil’ werd door critici goed ontvangen en ontving meerdere vier sterren recensies. In 2016 verscheen haar tweede thriller Het Vervloekte Huis. Een literaire thriller met een bovennatuurlijke mystieke ondertoon. Haar derde thriller Prooi wordt in juni 2017 verwacht. (www.kabook.nl)

Achterflap
De Nederlandse studente Evelyn (Evy) Meyer woont samen met een groepje excentrieke jongeren in Londen, waar ze een kamer huurt in het huis van Joy McAllen, die haar familie tragisch verloor in een vliegtuigcrash.

Sinds haar intrek wordt Evy achtervolgd door nachtmerries en hallucinaties. Alleen medestudente en acteursdochter Lily-Rose Summers trekt zich het lot van de Nederlandse aan. Als Evy in de financiële problemen komt en haar huur niet meer kan betalen, stelt Lily-Rose haar voor aan familievriend en regisseur Martin Dumont. Hij biedt Evy een hostessbaan aan op zijn plezierjacht: Live X.
Dan is Evy getuige van een gruwelijke moord. Ze zit onder het bloed, maar vreemd genoeg kan ze zich niets herinneren. Dit is pas het begin van een reeks bizarre voorvallen...Mening
Voorgaande twee thrillers van van Houten ook gelezen, de eerste vond ik erg goed (Doodstil) tweede (Het vervloekte huis) viel dan weer een beetje tegen, veel ongeloofwaardigheden in het verhaal. Was daardoor ook erg benieuwd naar deze derde thriller. Ik moet zeggen dat ze mij weer aangenaam verrast heeft na het vorige boek. Het verhaal zit over het algemeen gezien goed in elkaar, sommige punten misschien een beetje over the top en hierdoor wat ongeloofwaardig. Maar op zich het onderwerp, de uitwerking hiervan en de personages zijn goed beschreven. Het over the top gedeelte zit hem denk ik een beetje in de opzet van het verhaal, het doet erg Amerikaans aan, in Amerika kunnen ze sommige dingen ook goed overdrijven (wat niet altijd negatief is wanneer het passend is in een verhaal). In ieder geval is echt niets en niemand wat het lijkt in deze thriller.

Personages worden niet allemaal even uitgebreid naar voren gebracht, dit zorgt voor een stukje mysterie rondom deze personen. Diegene die je denkt te kunnen vertrouwen blijken ook een duistere zijde te hebben. Daar tegenover staat dat Evy als personage goed wordt weggezet, misschien een tikkeltje naïef op een aantal punten, maar wel iemand waarmee je een band opbouwt tijdens het lezen. Je komt redelijk veel over haar te weten, maar dit had van mij nog iets verder uitgewerkt mogen worden in de zin van de relatie met haar ouders en het thuisfront. Hier zou ik nog wel wat meer over hebben willen weten. Verder is het een typische student die geniet van het leven en de mensen om haar heen. Ik moet wel zeggen dat ik de omschakeling van Evy wel vrij abrupt en misschien een tikkeltje ongeloofwaardig vond. Zoals ze eerst was en zoals ze later in het boek ineens is zit wel een heel groot verschil in.


Het verhaal is over de gehele linie vrij spannend met hier en daar een piek en af en toe een dal wanneer het even wat voortkabbelt. De schrijfstijl is prettig en vlot leesbaar en wat mij opviel was dat de hoofdstukken wat langer geworden zijn in vergelijking met voorgaande thrillers. Het verhaal is opgedeeld in vier stukken, proloog, deel 1, deel 2 en een epiloog. Hierdoor weet je al gauw dat je in een ander onderdeel van het boek terechtkomt. Deel 1 en 2 starten beide met mooie quotes, passend bij datgene wat komen gaat. Wat ik leuk vond is dat het verhaal zich in Londen afspeelt (ik hou van Londen!), veelal kiezen Nederlandse auteurs ook voor Nederland als setting.

Al met al vond ik Prooi een prettige leeservaring. Goed plot, opzet van de personages goed uitgewerkt en de nodige verrassende wendingen zorgen dat je door wil blijven lezen om te weten wat Evy nog meer te wachten staat.

Spanning: 3,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 4 
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Dat houdt in dat Prooi van Lydia van Houten een mooie 4 kraaien mag bijschrijven op haar lijstje.

Amanda


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...