zondag 23 juli 2017

Het geheim van het Nachtegaalbos van Lucy Strange

Titel: Het geheim van het Nachtegaalbos
Auteur: Lucy Strange
Uitgever: Gottmer
Aantal pagina's: 315

Auteur:
Na haar study Engelse literatuur aan de Sheffield Universiteit is Lucy Strange als docent gaan werken op de toneelschool van Oxford. Voordat ze lerares Engels en Drama werd, heeft ze enkele jaren gewerkte als acteur, zangeres en verhalenverteller.
Ze verhuisde naar Dubai en haar prijswinnende blog Homesick and Heatstruck werd gelanceerd. Verder werkte ze freelance voor UAE woman's magazine Aquarius.
Het geheim van het nachtegaalbos is haar debuut en won de runner-up prijs in de Montegrappa First Fiction Competition in 2014, Emirates Airline Festival of Literature.

Achterflap:
'Het geheim van het Nachtegaalbos' is een prachtig kinderboek over de kracht van fantasie. Grote thema's als verlies en rouw spelen een subtiele rol in het betoverende verhaal.

Dwalen in het Nachtegaalbos
Engeland, 1919. Na de dood van haar broertje verhuist de twaalfjarige Henrietta met haar familie naar een oud huis aan zee. Henri's moeder is zo verdrietig dat ze haar kamer niet uitkomt, en haar vader is veel weg voor zijn werk. Dan begint Henri maar op eigen houtje de omgeving te verkennen. Niemand merkt het als ze op een avond afdwaalt naar het enge bos achter het huis. Daar komt ze Mot tegen, een vreemde vrouw die Henri kan helpen haar familie te redden.

Verlies en verbeelding
In 'Het geheim van het Nachtegaalbos' komen grote thema's als verlies en rouw op een fijngevoelige manier aan de orde. Verhalen en sprookjes raken in Henri's gedachten verwikkeld met de mysteries en tegenslagen van de echte wereld. Haar verbeelding helpt haar een weg door de duisternis te vinden.

Cover:
Zoals het hoort bij een kinderboek, is de kaft voorzien van glimmende elementen. In lichte pastelkleuren zie je een meisje op een bospad met een nachtegaal in de boom en een mot die haar fladderend volgt. Je ziet het meisje op de rug en het lijkt dat ze met gebogen hoofd loopt en op blote voeten. Het trekt de aandacht en zal zeker door mij opgepakt worden in een boekenzaak. Er staat ook niet op dat het een kinderboek betreft.

Mijn mening:
De familie Abott verhuist in 1919, na het overlijden van hun zoontje Robert, naar een oud huisje dicht bij zee.
Vader, moeder, kindermeisje Juffie Jane, en twee dochters Henriëtta en de baby Roberta, die liefkozend Biggetje word genoemd, nemen hun in trek in “Huize Hoopvol”.
De moeder van Henriëtta (ook wel Henry genoemd) kan de dood van haar zoon niet goed verwerken en sluit zich op in haar slaapkamer met al haar verdriet.
Haar vader moet voor zijn werk, als spooringenieur naar Italië.
Henry gaat ontmoet in het bos achter hun huis, de mysterieuze vrouw Mot, met wie ze een vriendschap opbouwt.
Door de afwezigheid van haar vader en het verdriet van haar moeder, wat haar helemaal in beslag neemt, dreigt het gezin uit elkaar te drijven. De 12-jarige Henry voelt zich genoodzaakt om het heft in eigen handen te nemen en er voor zorgen dat het gezin bij elkaar blijft.

Het is een prachtig boek wat de thema's rouw, rouwverwerking, geestesziektes en hoe je mensen beoordeelt op een mooie en geraffineerde manier aan bod brengt. Het word allemaal niet zo specifiek benoemt, maar het zit er echt allemaal in en het is dan ook een geweldig boek om zo met je kinderen deze, soms moeilijke thema's, bespreekbaar te maken.

Ook als volwassenen kun je enorm van dit boek genieten. Lucy Strange brengt het kind weer in je naar boven. Henry is een boekenworm, dus er passeren een aantal klassiekers de revue, die bij menig oudere lezer herinnering zal oproepen, zoals Alice in Wonderland.

Ik heb met volle teugen genoten en ben erg blij dat ik weer eens een kinderboek heb gelezen!
Het is dan ook echt een aanrader voor ouders met wat oudere kinderen, om samen dit boek te lezen of voor te lezen.

Punten:
Originaliteit: 5
Leesplezier: 5
Psychologie: 4
Schrijfstijl: 5
Spanning: 4
Plot: 5


Het geheim van het Nachtegaalbos krijgt van mij 5 punten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...