zaterdag 8 juli 2017

Sarah en Liv van Suzan Hilhorst

Over de schrijfster:
Suzan Hilhorst is verslaggever en programmamaker bij BNN-VARA. Haar dochtertjes Sara en Liv overleden beiden aan een nog onbekende stofwisselingsziekte. Haar persoonlijke verhaal bracht haar terug naar een oude liefde: schrijven. Sara en Liv is haar debuut. Inmiddels werkt ze aan een tweede roman.

Het verhaal:
'Twee weken na mijn geboorte gingen we naar de speeltuin, mijn vader, moeder, Nils en ik. Slapend liet ik mij duwen, nog half in mijn dromerige sprookjeswereld. Het was een prachtige dag, de zon dwarrelde in stralen naar beneden en de wind fluisterde de vage belofte van een onbezorgde toekomst in ons oor.'
Sara en Liv is het indringende portret van de korte levens van twee zusjes en de impact die hun dood heeft gehad op het gezin. Geschreven in een prachtige, verstilde stijl en vanuit het bijzondere wisselende perspectief van moeder én kind vertelt Suzan Hilhorst haar autobiografische verhaal.
Sara en Liv is een meer dan indrukwekkend debuut over verlies, rouw, hoop en geluk en bovenal een ode aan het leven.


Mijn mening:
Een auto biografisch verhaal….hartverscheurend. Mooi beschreven hoe de schrijfster het verlies van haar beide dochtertjes heeft beleefd, daarbij de vraag stellend of je het kunt beleven? want je wordt geleefd
Waar het overlijden van een kind al een verschrikkelijk drama is voor ouders, kun je niet bevatten dat je dit twee keer moet meemaken.
De woorden geschreven vanuit het kleine meisje Sara veroorzaken kippenvel, mooi onder woorden gebracht hoe je je als moeder inleeft in de gedachten van je eigen kind, ook al is ze nog niet in staat te vertellen wat ze voelt, het is een moederhart wat spreekt en voelt. De angst die de moeder voelt bij een volgende zwangerschap en na de geboorte zijn zo realistisch, je wilt je kind kostte wat kost beschermen tegen alles, helaas is dat niet mogelijk.
Knap dat Suzan er in geslaagd is haar verdriet en pijn van zich af te schrijven en, hoe moeilijk dat ook is, de draad van het leven op een andere plek weer op te pakken.
Ik gun haar samen met haar man en zoontje alle geluk van de wereld. Een mooi verhaal waarbij de emoties me naar de strot vlogen, en ik me wederom realiseer dat je moet genieten van kleine dingen.

Een boek wat voor mij vanwege de prettige schrijfstijl, het goed weergeven van gevoelens en belevingen, 4 sterren waard is.
Bianca

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...