dinsdag 3 juli 2018

De blindganger van Igor Znidarsic

Titel: De Blind ganger
Auteur: Igor Znidarsic
Uitgeverij: Karakter uitgeverij
Publicatiejaar: 2017

Igor Znidarsic (1957) is journalist, bladenmaker en schrijver van fictie. Hij werd geboren in Slovenië in voormalig Joegoslavië en kwam in 1968 op zijn elfde jaar met zijn ouders naar Nederland. Na het atheneum in Haarlem begon hij te schrijven, zowel fictie als non-fictie. Hij werkte voor verschillende (vak)bladen als journalist, eindredacteur en hoofdredacteur. Zo was hij tien jaar hoofdredacteur van een vaktijdschrift over eten en drinken. Daarnaast bleef hij fictie schrijven, wat in 2011 resulteerde in zijn debuutroman Diepgevroren makrelen, in 2014 gevolgd door De zevende zuster. In februari 2017 verscheen De blindganger, zijn eerste thriller.

Op een dag verdwijnt Lodewijk de Graaf, CEO van De Graaf & De Jong Advocaten, spoorloos. Omdat er zeer sterke aanwijzingen zijn voor een misdaad, belandt de aak op het bureau van rechercheur Bianca Uithuizen van politie Oost-Nederland.
Een slepend zakelijk conflict en de riante erfenis passeren als mogelijke motieven de revue, maar verdwijnen bij gebrek aan concrete aanwijzingen al snel in de prullenmand. Ondanks intensief onderzoek blijft de vermissing een raadsel. Bianca ziet zich genoodzaakt het dossier bij gebrek aan aanknopingspunten te sluiten.
Net als ze de zaak begint te vergeten, wordt in een bos op de Veluwe vastgoedhandelaar Onno van Schijndel gevonden. Hij is levend gespietst aan een paal waarop hij tergend langzaam een onmenselijke dood is gestorven. Bianca en haar collega Joris van der Zand doen er alles aan om het raadsel tot op de bodem uit te zoeken, maar ook deze zaak lijkt onoplosbaar totdat tijdens de sloop van een oude boerderij onder vloer in een soort grafkelder het bijna vergane lijk van Lodewijk de Graaf wordt aangetroffen. Hij blijkt enkele maanden daarvoor levend te zijn begraven...

Oké, als je dit hierboven allemaal hebt gelezen is er eigenlijk niks nieuws meer te ontdekken in het boek, zou je denken. Alleen de grote vraag wie heeft dit op z’n geweten en hoe gaat het recherche team de dader uiteindelijk te pakken krijgen? En, vallen er nog meer slachtoffers?
Toch nog genoeg redenen dus. Daarbij had ik het geluk dat ik me niet verdiept had in de flaptekst en dus zonder voorkennis begon te lezen. Er volgt een afwisseling van plaats en tijd tussen het onderzoek naar de dader en het verhaal van de dader waarbij stapsgewijs wordt beschreven waarom nou juist deze slachtoffers uitgekozen worden en hoe ze uiteindelijk hun dood vinden.

'Er was alleen zijn en niet-zijn. Het zijn was een hel gebleken. Hij snakte naar de rust van het niet-zijn.'

Is het dan in dit verhaal helemaal niet zo belangrijk dat de lezer dit allemaal al vooraf weet en wil de auteur ons iets anders vertellen met zijn verhaal. Want is de dader wel degelijk die bewuste seriemoordenaar of is hij toch een slachtoffer die zijn weg terug aan het vechten is om eindelijk bevrijd te worden.
Zo zullen er op het einde waarschijnlijk alleen maar verliezers zijn en ben ik tot op het laatste moment geïnteresseerd aan het lezen. 

De blindganger is een fictie maar ik weet zeker dat er achter dit boek een non-fictie verhaal schuil gaat.

Vier kraaien voor De blindganger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...