donderdag 19 september 2019

Stof van Joanne Carlton

De eerste kennismaking met het boek is altijd de kaft: en wat een pracht exemplaar is dit.
Niet alleen omdat de man (Simon?) op de omslag een knappe verschijning is maar hij straalt ook kracht uit en je vraagt je meteen af waar hij zo gefocust naar kijkt. Jammer dat mijn Kobo zwart/wit is want de man heeft prachtige blauwe ogen die van het boek afspatten!

Het verhaal speelt zich af in 1996, wanneer een zandstorm ervoor zorgt dat zich een virus verspreid waar niemand tegen bestand is.
Door de hele fijne korrels - stof - ademt iedereen al heel snel het virus in en raakt men besmet.
Dat het een serieuze zaak is wordt dan ook pas duidelijk als de mensen longklachten krijgen en sterven.
De mensen vallen met bosjes neer en als er een tweede storm op komst is barst de hel los.

We volgen Simon in de tijd voor, tijdens en na de storm. We leren hem goed kennen en maken al zijn verliezen met hem mee.
Omdat Simon al vrij vlug in de gaten had dat dit mis was, heeft hij ervoor kunnen zorgen om zo min mogelijk stof binnen te krijgen en heeft hij dan ook weinig tot geen schade opgelopen.
Dit is de overheid ook opgevallen en als er een derde storm op komst is, dit keer een alles verwoestende, besluiten zij om Simon in een Cocon te plaatsen en hem zo deze ramp te laten overleven om een nieuwe mensheid te stichten.

“Mijn moeder zei altijd dat er maar één zekerheid was in het leven: de dood. Wat we voor die tijd met ons leven doen, maakt het verschil.”

Simon heeft hier geen zin in en snapt niet waarom juist híj voor deze klus gekozen is.
Hij wil helemaal niet de nieuwe Adam worden en heeft er al helemaal geen behoefte aan om zich voort te planten met een nieuwe Eva.
We lezen en leven mee in zijn strijd tegen de overheid en Kim - van wie niet helemaal duidelijk is wat haar rol is in dit geheel - waarin hij letterlijk moet kiezen tussen leven en dood.

Dit verhaal is buitengewoon goed geschreven. Je kan je zo goed inleven in Simon, maar snapt ook de drang van Kim om iets van de wereld te willen redden.
Stukje bij beetje komen we achter de ware aard van de storm en niks blijkt te zijn zoals het lijkt.
Een zeer krachtig plot dat verrast tot aan het eind.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


Jaimy Smeets

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...