zondag 29 september 2019

In het niets van Christian White

Titel:In het niets

Auteur: Christian White

Publicatiedatum: mei 2019

Uitgeverij: AW Bruna

Recensie door Lisa

Waardering: vier sterrenOfficiƫle tekst:

Dertig jaar geleden werd er een kind gestolen. Dat kind ben jij.

Toen. De kleine Sammy Went verdween uit haar huis in Manson, Kentucky – een gebeurtenis die haar familie kapotmaakte en de zwaar religieuze gemeenschap van het stadje uit elkaar dreef.

Nu. Kim Leamy, een Australische fotografe, wordt benaderd door een vreemdeling. Hij zet haar wereld op zijn kop wanneer hij beweert dat zij de gekidnapte Sammy is, en dat haar leven zoals ze dat kent is gebaseerd op leugens.

Op zoek naar antwoorden reist Kim naar het afgelegen stadje waar Sammy geboren werd. Maar hoe dieper ze in haar familiegeschiedenis graaft, hoe meer geheimen ze ontdekt. Ze komt langzaam dichter bij de ontknoping van het trauma uit haar donkere, vroegste jeugd.Over Christian White: White is een Australische auteur en scenarioschrijver. Zijn debuutroman, The Nowhere Child, won de Victoriaanse Premier's Literary Award voor een onuitgegeven manuscript. Hij co-creƫerde de televisieserie Carnivores, momenteel in ontwikkeling met Matchbox Pictures en Heyday TV, en schreef mee aan Relic, een psychologische horrorfilm die geproduceerd wordt door Carver Films (The Snowtown Murders, Partisan).

Mijn mening:

Dat dit manuscript opviel, iets wat ik niet wist toen ik het boek begon te lezen, is geen verrassing. In het niets is een spannend en vaak ook aangrijpend boek over een Australische vrouw, Kim Leamy, die uit het niets te horen krijgt dat ze als kind in de States ontvoerd werd en eigenlijk Sammy Went heet. Een paar jaar voordien verloor ze haar moeder – of toch de vrouw van wie ze dacht het kind te zijn -, een trauma waar ze nog erg onder lijdt. Dat maakt dan ook dat Kim aanvankelijk erg bruusk reageert op het nieuws en het ook niet gelooft.

Maar de woorden van de man die haar opzoekt blijven hangen en hebben een behoorlijke impact op Kim, die besluit om naar de States te reizen, om onderzoek te gaan doen in het stadje waaruit ze zogenaamd ontvoerd werd.

Wat volgt is een spannende whodunnit, gecombineerd met whydunnit elementen, die je als lezer mondjesmaat mee ontdekt. Het verhaal blijkt immers absoluut niet rechtlijnig te zijn en het ene mysterie ontrafelt weer een ander.

Je volgt telkens de twee verhaallijnen: ‘Toen’, de dagen die naar de ontvoering leiden, en ‘Nu’, Kims verhaal. Door de afwisseling kom je steeds dichterbij bij de verrassende ontknoping. Bepaalde elementen liggen voor de hand – er wordt immers nergens getwijfeld aan het feit dat Kim wel degelijk dat kind is, maar de redenen achter de ontvoering zijn zo complex, dat je blijft lezen om te weten hoe het nu in elkaar zit.

In het niets is een aanrader: vlot en degelijk geschreven, en vaak een lekker ouderwetse thriller zonder al te veel franjes, met sterke personages die voldoende uitgediept werden. Lees hem en geniet mee.

4 sterren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...