dinsdag 13 december 2022

De held van station Friedrichstrasse – Maxim Leo

 


‘Hij was in feite helemaal geen leugenaar, eerder een soort verhalenverteller. Waarom lazen mensen boeken? Waarom gingen ze naar de film en naar het theater? Ze wilden dromen, zichzelf in andermans verhalen herkennen. En hij, Hartung, hielp hen daarbij.’

 

Michael Hartung leidt een onbeduidend bestaan als eigenaar van videotheek Moviestar. Zijn zaak is kwakkelend aangezien er nog maar weinig mensen zijn die films komen huren en zijn financiële situatie is nijpend. Dan komt er op een dag een journalist zijn zaak binnen die ontdekt heeft dat Hartung een klein aandeel had in een spectaculaire massavlucht waarbij in 1983 een trein met 127 DDR-inwoners via station Friedrichstrasse in het Westen terecht kwam.

De journalist ziet in Hartung een held die een prachtig verhaal kan opleveren. Tegen een flinke vergoeding is Hartung bereid om het verhaal te bevestigen. Het is tenslotte niet helemaal een leugen, toch?

Wanneer de media met het verhaal aan de haal gaat, begint Hartung zich af te vragen of hij er goed aan heeft gedaan. Dan ontmoet hij Paula, die als klein meisje in die trein zat. Michael en Paula worden verliefd, maar durft Michael de waarheid te vertellen?

 

Op het eerste gezicht lijkt dit boek alleen maar een komisch verhaal: de bijna verwaarloosbare daad van een eenvoudige man waar de media volledig mee aan de haal gaat, en zelfs wanneer de eerste scheurtjes in het verhaal ontdekt worden, dit toch overeind moet blijven omdat er ineens allerlei belangen van nationale trots mee gemoeid zijn.

Het verhaal heeft echter heel veel lagen: het trauma van het opgesplitste Duitsland van na de Tweede Wereldoorlog, het onbegrip tussen Oost- en West-Duitsers dat nog lang na de val van de muur blijft spelen. Bij de West-Duitsers overheerste toch voornamelijk het idee dat de Oost-Duitsers in armoede en onvrijheid leefden en zijzelf in vrijheid en welvaart. Dat de waarheid echter niet zo zwart-wit was, dat klinkt allemaal toch wat minder sexy.

 

Deze lagen verrasten me. Ik had me op een grappig boek voorbereid maar in het begin viel me dat een beetje tegen. Naarmate ik in het verhaal vorderde en ik begon in te zien dat het veel meer inhield dan ‘alleen maar’ een komisch verhaal, boeide het me steeds meer. De personages zijn geweldig uitgewerkt en Maxim Leo weet heel goed meerdere kanten van hun persoonlijkheid en keuzes te belichten. In het laatste deel, waar de halve waarheid steeds moeizamer stand kan houden, heb ik toch een aantal keer hardop moeten lachen. Vooral de mensen die er belang bij hebben dat Hartung’s heldendom overeind wordt gehouden, terwijl hij dat zelf al lang niet meer wil, worden met meesterlijke humor neergezet.

 

Een boek waar veel meer in zit dan ik in eerste instantie had verwacht. En waaruit blijkt dat de waarheid bestaat uit veel meer tinten dan zwart en wit.

 

4 inktpotjes

 

Jolanda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...