zondag 11 december 2022

Stromboli door Saskia Noort.

 


 


In november 2022 kwam er een nieuwe Nederlandse film in de bioscoop.
Hij heet Stromboli naar het gelijknamige boek van Saskia Noort.
Ik had dat boek nog steeds op de plank staan nadat ik het in 2018 had aangeschaft, toen het net uit was. Waarom ik het niet eerder gelezen heb, is omdat er steeds boeken uitkwamen die me net iets meer aantrokken.
Ik ben fan van de thrillers van Saskia Noort , maar dit betreft een roman.
Dus nu de film uitkwam, zag ik een mooie aanleding om het boek te gaan lezen.

“Misschien was ik niet de ondergang van de literatuur, maar toch zeker zijn ondergang”

 

Inhoud:

De succesvolle schrijfster Sara Zomer wil scheiden van haar man, de schrijver Karel van Bohemen.
Het gaat niet allemaal van een leien dakje dus ze besluit om in retraite te gaan bij een goeroe op het kleine vulkaaneiland Stromboli.

 De Cover:

Er bestaan inmiddels meerdere covers van het boek ‘Stromboli’. Het boek van mij heeft de eerste cover. Het gezicht van een vrouw, wat je bijna niet ziet omdat er ontzettend veel zonnestralen overheen zijn getekend.
Ik kan niet zeggen dat ik hem mooi vind, in tegendeel zelfs. Ik had bijna het gevoel dat ik een zonnebril op moet als ik naar het boek kijk.
De latere versies van de cover vind ik veel mooier, zoals vrouwen die met zijn allen in een kring in een yoga houding op het strand zitten, en de filmeditie waar één meisje op staat in een mooi straatje.


Recensie:

Het boek begint met de verkrachting van een 14-jarig meisje. Het volgende hoofdstuk speelt zich jaren later af.
Sara is getrouwd met Karel en samen schrijven ze columns die veel worden gelezen.Ze wonen samen met hun hond Dolly en hun twee kinderen Sofie en Willem.
Sara heeft een buitenechtelijke verhouding. Als Sara besluit dat ze wil scheiden van haar man Karel, kun je lezen hoe ze het uitvechten over de hoofden heen van de kinderen.


Het verhaal gaat vooral over de verkrachting, en hoe ze daarmee omgaat, ook in haar verdere leven.
Ze bang voor de reacties uit haar omgeving, en wanneer ze het eindelijk verteld lees je of haar angsten terecht waren of niet.


Niks mis mee met dit verhaal zou je zeggen, maar naar mijn idee komt er te veel seks in voor.
Elke daad wordt tot in detail beschreven, dat gaat mij net wat te ver. Ik mis gevoel in het boek en daardoor kost het me moeite om mijn aandacht vast te houden.

Het begin leest nog wel vlot maar zodra ze op retraite gaat op Stromboli zakt het in en wordt het langdradig.


Verder staat het boek vol met naar mijn idee sluikreclame, zoals Uggs, Blad Ouders van nu, Rituals,  de Linda, Spotify, Netflix, Google, Werther’s echte, Paypal, Booking.com, Tripadvisor, Prosecco, Campari, Aperol spriz, en nog heel veel meer.
Ik ben nog nooit een boek tegengekomen dat zo vol staat met merknamen.
Een paar namen is prima maar dit is wat te veel, en dat stoort mij enorm.

Tussen dat alles door staan veel namen van bekende zangers en volgen er steevast daarna stukken songteksten. Ik vind dat niet echt nodig, het voelt voor mij als opvulling.

 

 

Voor mij was het boek een teleurstelling. Ik ben normaal een enorme fan van de thrillers van Saskia Noort. Ook een roman op zijn tijd kan ik waarderen, maar met dit boek sloeg ze voor mij de plank mis.
Toch kijk ik wel uit naar haar volgende boek, hopelijk weer een goede thriller, want volgens mij ligt haar dat meer.


Jammer, want na het lezen van dit boek heb ik niet meer de behoefte om de film te zien.

 Het idee voor het boek is zeker goed en het eerste hoofdstuk vond ik wel goed geschreven en daardoor krijgt het toch nog 1,5 inktpot.

 

Jantsje

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...