maandag 14 september 2015

Leonard Nolens wint Academieprijs Poezie

Elk jaar reikt de KANTL te Gent een vijfjaarlijkse literatuurprijs uit aan het beste Nederlandstalige boek in een specifiek literair genre genre van het afgelopen lustrum. Dit jaar was het de beurt aan de poëzie en schoot Leonard Nolens met 'Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen' de hoofdvogel af, goed voor 6.250 euro.
Tevergeefs solidair
Nolens was één van de vijf genomineerden, samen met Anneke Brassinga ('Ontij'),Roland Jooris ('Kromte'), Maria Barnas ('Jaja de oerknal') en Hester Knibbe('Archaïsch de dieren'). De KANTL-jury koos voor Nolens omwille van "het verontrustend hoog niveau" van zijn poëzie: "Hij snijdt zich moeizaam van zijn verleden los, onder meer van het bekrompen milieu uit zijn kindertijd. Tevergeefs probeert hij solidair te zijn met de ouders, de geliefde en de geblutste individuen."
Literair prijsbeest
Nolens is een literair prijsbeest en werd al vaak gelauwerd voor zijn gedichten. In 2012 ontving hij nog de prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren uit handen van de toenmalige Nederlandse koningin Beatrix. In oktober 2015 is het trouwens de beurt aanRemco Campert die ook als dichter enig renommée heeft.
Nolens ontvangt de Academie-prijs op 21 oktober tijdens een openbare zitting van de KANTL in de Academie te Gent. In 2010 was Leo Vroman er aan het feest en vijf jaar daarvoor Gerrit Kouwenaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...