donderdag 30 juni 2016

In de brievenbus: Meisjesboeken van weleer


Alleen als je de voorkant al ziet, gaat bij elke leeftijdsgenoot een glimlach op het gezicht verschijnen of heb ik het mis? Kan jij ook gelijk roepen welk jeugdboek dit is???
Dan is dit boek zo ontzettend zo leuk voor jou. Ik kreeg het onlangs in de brievenbus en nu ligt het op mijn nachtkastje om elke keer een stukje te lezen. Het gaat een vrolijke recensie worden, dat beloof ik je alvast. Pipi Langkous, de Olijke tweeling, de Dolle tweeling, Zomerzotheid, Onder moeders vleugels...wat een jeugdsentiment wat in dit boekje besproken wordt!

Wat is dat toch? Die dromerige blik in de ogen van generatiegenoten wanneer het gaat over kostschoolboeken van vroeger, over Top Naeffs School-idyllen of over de boeken van Cissy van Marxveldt? Het lijkt of er een hele generatie vrouwen, geboren tussen pakweg 1950 en 1975, is opgegroeid met deze boeken, vol schoolavonturen, warme gezinnen, gezellige vriendinnenclubjes en eerste verliefdheden. De meisjes in deze bakvisromans waren net iets gekker en durfden net iets meer dan wij.
Kristine Groenhart ging voor ons terug naar haar jeugd in de jaren zeventig. Op basis van de boeken en haar eigen leesverleden schetst ze een tijdsbeeld en probeert ze erachter te komen waaróm wij die meisjeswereld van die donderse Dolle Tweeling toch zo aantrekkelijk vonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...