woensdag 10 augustus 2016

Dik Trom rommelt door..

Wie groeide niet op met Dik Trom? Was het niet een van de eerste boeken die je zelf ging lezen. Hoe spannend was het ondeugende te dikke ventje? 
De honderdvijfde druk uit van Uit het leven van Dik Trom van C. Joh. Kieviet gaat dit jaar uitkomen. Behalve tijdens de oorlogsjaren is het boek sinds 1891 altijd leverbaar geweest.
Dik Trom is  zo belangrijk, omdat de kinderboeken in de negentiende eeuw extreem braaf waren: ‘Dik Trom is ondeugend, hij stopt een katje in de doofpot', zegt de directeur van Kluitman in Boekblad. 'Dat was daarvoor en ook nog enige tijd na verschijning onbestaanbaar. Een jaar of vijftien later gaat Pietje Bell weer een stapje verder, die borduurt voort op wat Dik Trom begonnen was. Sindsdien is de inhoud van kinderboeken aan het verschuiven." Sinds Diktrom en 15 jaar later Pietje Bell geven  ze een veel reĆ«ler beeld van de kinderwereld.
De 105e druk verschijnt dit najaar in een oplage van 3.000 exemplaren. De verkopen vertoonden in de afgelopen 115 jaar weinig pieken en dalen. Tot 2005 was het stabiel op een vrij hoog niveau tussen de 3.000 en 4.000 per titel. Daarna trad een vermindering in.
Bron:boekblad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...