zondag 21 augustus 2016

Daar heb je vrienden voor van Astrid Harrewijn


Humor, vriendschap, liefde en wat spanning zijn de perfecte ingredienten voor een paar heerlijke uren leesgenot als je kiest voor de feelgood Daar heb je vrienden voor van Astrid Harrewijn.


Schrijfster:
De Nederlandse schrijfster Astrid Harrewijn (1963) heeft rechten gestudeerd en houdt zich nu bezig met vertalen en lesgeven. In het voorjaar van 2006 deed Astrid mee aan de Jill Mansell schrijfwedstrijd, georganiseerd door het tijdschrift Flair en uitgeverij Sijthoff. Uit meer dan honderd inzendingen werd haar manuscript Ja kun je krijgen  uitgekozen als de allerbeste en allerleukste roman. Sindsdien zijn er meerdere romans van haar uitgegeven. In haar boeken schrijft ze op humoristische wijze over Nederlandse vrouwen.
Daar heb je vrienden voor is het 2de deel van een trilogie, de boeken zijn echter prima los van elkaar te lezen.

Achterflap:
Een humoristische vriendenroman over de grote keuzes in het leven – en hoe verleidelijk het is om die voor je uit te schuiven

Stoer en aantrekkelijk wil hij zijn, stoffig en degelijk is hij. Joost, veertig, ongehuwd, schrijver, kunsthistoricus en archeoloog; werkzaam bij het Rijksmuseum en de Universiteit van Amsterdam. Een verblijf van twee maanden in Rome, waar hij werkt aan een boek over keizer Augustus, zorgt voor de ommekeer. Hij beseft dat de tijd niet stilstaat en dat hij een beetje moet doorpakken als hij wil dat er ooit iets verandert. In een moment van overmoed laat hij zich een nieuwe look aanmeten – wie weet volgt de rest dan vanzelf?

Terug in Nederland ziet het leven er helaas toch wat anders uit dan in de Italiaanse zon. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden wordt hij op één dag twee keer ontslagen en raakt hij verstrikt in een geheim genootschap en een mysterieus raadsel. Maar wat hem het meest uit zijn slaap houdt, is het besef dat hij een kind wil. Zijn vrienden wijzen hem fijntjes op de logische consequentie waar hij zelf nog voor terugschrikt: wil je een kind, dan heb je een vrouw nodig…

Mijn mening:
Humor, vriendschap, liefde en wat spanning zijn de perfecte ingrediënten voor een paar heerlijke uren leesgenot als je kiest voor de feelgood Daar heb je vrienden voor.
In het tweede deel van deze feelgood trilogie gaat het over Joost, hij is de huisgenoot van Noor ( zij is verantwoordelijk voor deel een), Kiki, de zus van Noor, Gijs (de klusjesman uit deel een) en de hond die luistert naar de naam meneer Jansen niet te vergeten. 
Joost is een eigenzinnige, impulsieve man met een uitgesproken mening en die met zijn recht voor zijn raap uitspraken menigeen met de mond vol tanden doet staan. Ook het verzinnen van bijnamen is hem op het lijf geschreven. Joost is in een soort midlifecrisis geraakt waarin hij twijfelt over zijn toekomt. Is hij klaar voor het huisje, boompje, beestje gedoe of blijft hij toch alleen en kan hij gaan en staan waar hij wil. Een heel herkenbaar iets voor degenen die zich ook binnen deze leeftijdscategorie bevinden. Het leven lacht hem de ene dag toe en de volgende dag is daar dan niets meer van over doordat alles eigenlijk enorm tegenzit. 
Tussen al deze sores heen is Joost ook nog druk met het oplossen van een mysterie wat je zeker nieuwsgierig maakt en er voor zorgt dat je snel door wilt lezen. Het is herkenbaar te lezen waar iemand neigt alles kwijt te raken en voor niemand meer belangrijk is, een klein moment van geluk heel je leven weer op zijn kop kan zetten en iedereen je weer vrolijk toelacht en ziet staan.
Waar ik deel een nog iets teveel over kunst vond gaan is in dit deel alles keurig in proporties en leest het boek heerlijk weg. 
Verder is de laatste zin van het boek er een die nog veel perspectieven biedt voor de toekomst.
Op naar deel drie.

Een boek wat voor mij ****sterren waard is.
Bianca

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...