zaterdag 29 oktober 2016

Grote kleine leugens - Liane Moriarty

Titel: Grote kleine leugens
Auteur: Liane Moriarty
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
Gepubliceerd: Mei 2016

De Auteur
Liane Moriarty groeide op in Sydney als oudste van zes kinderen, onder wie jeugdboekenschrijfster Jaclyn Moriarty. Ze woont nog steeds in Sydney, met haar gezin. Na vier redelijk succesvolle romans verscheen Moriarty’s vijfde roman eind 2013 in de VS. Binnen twee weken stond Het geheim van mijn man op #1 en bleef langer dan een jaar in de bestsellerlijst staan. Wereldwijd zijn er inmiddels ruim 2 miljoen exemplaren verkocht en de vertaling verschijnt in meer dan 36 landen.

Het Verhaal
Op de pittoreske basisschool Pirriwee Public eindigt het jaarlijkse ouderfeest in een chaos. Met gillende sirenes. Schreeuwende mensen. Een verbijsterde schooldirecteur. En een van de ouders: dood. Is er sprake van moord, een tragisch ongeluk of van een vreselijk ontspoorde ruzie? Wat de ouders van Pirriwee Public zullen leren is dat soms de kleinste leugens het aller gevaarlijkst zijn...

Wat ik ervan vond
Het boek begint met het jaarlijkse ouderfeest van Pirriwee Public. Er is een moord gepleegd, dat is alles wat je weet. In korte hoofdstukken wordt teruggeblikt op de maanden die aan de moord voorafgingen, en dit wordt afgewisseld door interviews met de betrokkenen.

Met de komst van Jane en haar zoontje Ziggy naar Pirriwee is alles begonnen. Op de introductiedag van de kleuters wordt een van de kleintjes aangevallen en Ziggy krijgt hiervan de schuld, maar hij houdt bij hoog en bij laag vol dat hij het niet was. Het is de aanzet tot een groeiende weerzin onder de andere ouders ten opzichte van Ziggy en zijn moeder. Jane is gelukkig niet geheel zonder vrienden; de moeders Madeline en Celeste ontfermen zich over haar. Zij hebben echter ook hun eigen problemen. Terwijl Celeste probeert de oplossing te vinden voor een ziekelijk probleem in haar huwelijk, worstelt Madeline met haar ex-man, die haar in de steek liet met een jong kind maar zich nu als de ideale vader en gezinsman opwerpt voor zijn nieuwe vrouw en dochter.

De term ‘heavy chicklit’ is hier van toepassing; Liane Moriarty schrijft vlot en luchtig, vlijmscherp en hilarisch, maar snijdt daarbij zware onderwerpen aan zoals pesten en huiselijk geweld (en dat zonder vingertje-wijzen of zwart-witdenken). De aangename, luchtige schrijfstijl, heerlijke (soms gortdroge) dialogen en korte hoofdstukken houden de vaart in het verhaal en blijven boeien en vermaken, zodat het niet stoort dat er maar spaarzaam plotonthullingen worden gedaan.

Grote Kleine Leugens in een heerlijk (vakantie?)boek dat je bijna niet kan of wil wegleggen.


Plot: 4.5
Originaliteit: 4
Spanning: 3
Schrijfstijl: 5
Psychologie: 4
Leesplezier: 4.5

Conclusie: 4.5 sterren

Yfke Brandhout


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...