maandag 7 november 2016

Heel Nederland Leest: het Schrijfevent

Op donderdag 22 september vond het Schrijfevent plaats van Heel Nederland Leest (HNL) en Alex en ik mochten erheen.
Heel Nederland Leest is een actief platform dat dient voor schrijver en lezer. Schrijvers kunnen verhalen (of delen daarvan) van maximaal 400 woorden uploaden en delen met bekenden; ook probeert HNL lezers te vinden voor de schrijvers door actief op Facebook deze verhalen onder de aandacht te brengen - een handige manier om je netwerk uit te breiden.
HNL organiseert bovendien regelmatig schrijfwedstrijden voor korte verhalen. Eén van de hoogtepunten van het Schrijfevent, gehouden in de Verkadefabriek in Den Bosch, is de finale van de schrijfwedstrijd (gepresenteerd door Kasper van Kooten) met het thema ‘Stel je voor dat...’.
Extra spannend omdat Alex een van de 50 beste inzendingen bleek te hebben geschreven! En ja, deze uitreiking is één van de hoogtepunten: eerder op de avond presenteren maar liefst tien auteurs namelijk ook nog hun nieuwe (en vaak eerste) boek; het resultaat van project Boek 10 van Godijn Publishing. Hoe bijzonder is dat?
Het Schrijfevent begint goed:
Van half 2 tot 5 heb je meteen de kans om op de boekenmarkt (in de serre) schrijvers en uitgevers te ontmoeten. Aangezien we ook naar twee presentaties willen, (de eerste begint om twee uur) klinkt een tijdje rondstruinen in de serre perfect.

Achterin de serre biedt een lange tafel met boeken de grootste verleiding. Daaromheen staan verschillende tafeltjes, waar de Schrijversacademie en Apples & Oranges Publishers vertegenwoordigd zijn, maar ook auteurs zoals Rik Raven (www.rikraven.com). Die laatste schrijft verhalen en gedichten ‘die zich afspelen in onze wereld, maar waarin niets is zoals het eigenlijk zou moeten zijn’. Alleen al door die beschrijving en haar kledingstijl (zwart en stoer) ben ik fan.
Haar tafelgenoot Marieke Frankema (www.mariekefrankema.nl
) is ook een multi-talent. Theater- en zangdocente, voice-over, vertaalster, schrijfster van boeken die altijd iets met magie te maken hebben - en gewoonweg een leuk mens. Ze vertelt met enthousiasme en veel handgebaren dat ze ondanks haar drukke leven bezig is met een trilogie die ook begeleidende muziek (zelf gecomponeerd en ingezongen) zal bevatten. Hou deze naam in de gaten!

Iets voor tweeën begeven we ons naar de filmzaal voor de eerste presentatie, waar we ook weer schrijvers tegen het lijf lopen! Vanavond worden onder andere de boeken Bibi Boom en Nienke Pool gelanceerd, maar vanmiddag zijn ook zij natuurlijk al aanwezig. Over en weer worden we voorgesteld (Alex en Bibi kennen elkaar al) en we maken een praatje tot we toch echt naar de presentatie moeten.
In de filmzaal wachten we op comfortabele lage banken met kussentjes op schrijver/dichter Martijn Adelmund. Zijn presentatie ‘Boekconcepting – Schrijven en communiceren vanuit een sterk concept’ gaat over hoe belangrijk het totaalplaatje is geworden voor uitgevers; dus niet alleen het verhaal maar ook de auteur. Kunnen schrijven is een voorwaarde, daarna geldt het plusjessysteem: hoe meer plusjes, hoe beter. Een plusje is bijvoorbeeld dat de auteur zelf al bekend is, zichzelf actief promoot of dat deze een leuk koppie heeft.
Een aantal voorbeelden van succesvolle boekconcepten wordt gegeven, waaronder Sonja Bakker. Bakker heeft uiteindelijk voor uitgave in eigen beheer gekozen omdat ze geen uitgever vond, wat de vraag oproept waarom haar concept dan toch als succesvol beschouwd mag worden. Het antwoord van Adelmund, ‘Domme uitgevers’, is een beetje flauw maar brengt wel een interessante discussie teweeg: waarom zou je als schrijver naar een uitgever gaan? Een van de aanwezige auteurs wil sowieso niet ‘op haar knietjes’ naar een uitgever, Bibi Boom werpt tegen dat het juist prettig is om een uitgever te hebben die in je gelooft; dan sta je sterker. Uiteindelijk voegt Ric Hofmans (HNS) toe dat het helpt wanneer een uitgever geld in je investeert en je boek bij boekhandels onder de aandacht brengt.

Mede door deze discussie loopt de presentatie wat uit. Danielle van HNS moet Adelmund uiteindelijk verzoeken om de ruimte over te dragen aan de volgende spreker, taalkundige/uitgever Lineke Eerdmans, die al klaar staat.
Deze presentatie gaat over de beoordeling van manuscripten. Eerdmans is zelf als taalkundige begonnen maar rolde via-via in de wereld van schrijven en uitgeven (en maakte een boek: De Wereld van de Stroopwafel). Bij haar kun je je manuscript laten beoordelen, waarna je een rapport van haar terugkrijgt, maar ook later kunt laten uitgeven. Het is een informatieve presentatie met veel voorbeelden en tips die iedere schrijver eigenlijk zou moeten horen. Je kunt natuurlijk ook gewoon je manuscript naar Eerdmans opsturen: http://www.uitgeverij-lineke-eerdmans.nl/.
Een van de belangrijkste tips die ze ons geeft is in ieder geval: Wees niet bang om te schrijven!

Met een kop koffie en een Verkade-koekje lopen we achteraf de binnenplaats op, waar we al snel vergezeld worden door Nienke Pool. Tijdens een gezellig gesprek over haar boek en haar studies geschiedenis schuiven blogconcullega’s Anita en Caroline aan, en even later Connie van Connie’s Boekenblog. Haar man loopt ook her en der, druk met het fotograferen van de Boek10-auteurs. Het is mooi weer, gezellig en druk, waardoor Alex heel even onbedoeld de Annie wordt van de prachtige Harrods-tas van Nienke.

De tijd vliegt voorbij en na een heerlijk en gezellig lopend buffet in een ander gedeelte van het gebouw is zo rond 19.00 dan het moment aangebroken waarop we vooral hebben gewacht: Boek10! In de theaterzaal waar het allemaal gaat gebeuren staan tien lege stoelen op het podium en de rode loper ligt al klaar.


Martijn Adelmund praat het Boek10-evenement aan elkaar en vertelt kort iets over iedere auteur, waarna ze zelf in een vooraf opgenomen filmpje iets vertellen over hun boek. Stuk voor stuk komen de Boek10-auteurs over de rode loper naar voren en nemen, na een kort interview, plaats op een stoel:
Marc Lommert (De Eerste Wereld), Bibi Boom (Drijfzand), Silvia van Gimst (One for the Birds), Fiona Hack (Nadja en Najib), Aloysius Keller (Symfonie der Dagelijkse Dingen), Titia Muizelaar (What Goes Around Comes Around), Nienke Pool (Falco en de Gestolen Stympha’s), Sylvia Vermont (Strikverhalen), Jan Zegers (De Witpenmerel) en Jolanda Zuydgeest (Angst Regeert de Vulpen). Vooral de dames, die allemaal kleurige jurken dragen van kledingwinkel Tante Betsy, zien er mooi uit, maar sowieso stralen de auteurs stuk voor stuk. Eindelijk wordt hun boek dan uitgegeven!

De voordrachten, bijvoorbeeld van Aloysius Keller en Bibi Boom, springen er ook uit en voegen veel toe. Waar Aloysius door zijn stem en houding ontroert met zijn persoonlijke verhaal, is Bibi’s enthousiasme en voorleesstijl meeslepend. Heerlijk.
Afsluitend spreekt Jan Zegers nog een dankwoord uit aan uitgeefster Elly Godijn, waarna er wordt afgeteld op het grote scherm naar het grote moment. Bij ‘0’ en onder luid applaus komt Elly Godijn naar voren met de eerste exemplaren van Boek10, vers van de pers (de rook komt er nog net niet vanaf, zo vers zijn ze). Het moment van overhandigen gaat eigenlijk veel te snel – maar met tien auteurs tegelijk is er weinig andere keuze: ieder krijgt zijn/haar eerste boek, een mooi boeket en de kans om een paar woorden te zeggen. Die worden met uitgelatenheid, opluchting en dankbaarheid uitgesproken; soms wordt iemand in het bijzonder bedankt en geprezen.
Wanneer iedere auteur aan het woord is geweest en de rode loper af is gelopen of gedanst, begeven we ons naar buiten om de nieuwe boeken te kopen en te laten signeren.

Een heel groot nadeel aan een boekpresentatie zoals Boek10: je hebt er niet ineens één boek bij dat je wilt hebben, maar tien. Was het beetje zakgeld dat we onszelf hadden toebedeeld niet al gereserveerd, dan was ik in ieder geval met Symfonie der Dagelijkse Dingen naar huis gegaan. En One For The Birds. En Nadja en Najib. En De Witpenmerel. En... Ja.
Wij kiezen voor Drijfzand en voor Falco en de Gestolen Stympha’s. We feliciteren de kersverse auteurs van harte en maken een praatje, maar we zijn natuurlijk niet de enigen die voor hen gekomen zijn en voor we uit de weg geëlleboogd kunnen worden door andere enthousiastelingen trekken we ons met een drankje terug. Mooie kans om alvast een stukje te lezen tot de finale begint!
Voor we het weten is dat moment aangebroken, voor ons eigenlijk ook best spannend. We mogen de zaal weer in waar Boek10 plaatsvond. Weg is de rode loper; er staat nu een soort huiskamershowroom, inclusief een wollig tapijt en een lessenaar.

En Kasper van Kooten presenteert. Hij legt uit wat zijn connectie is met verhalen, taal en schrijven; dat hij tevreden was met zijn theatercarrière en niet zo’n behoefte had aan schrijven (“Ik heb een vader die heel goed en succesvol boeken schrijft en dat is prima – juist, mijn vader is Ron Brandsteder”) maar uiteindelijk toch zin kreeg om een boek te schrijven over zijn avontuurlijke opa.
Vervolgens mag Gert-Jan van den Bemd naar voren komen, die vorig jaar de korte verhalenwedstrijd met het thema “Mijn mooiste herinnering” won. Hij vertelt wat de eerste prijs van die wedstrijd, een opleiding aan de Schrijversacademie, hem gebracht heeft. Ook heeft hij enkele video’s gemaakt waarop hij inzendingen voor de huidige wedstrijd voordraagt; deze worden in de loop van de avond vertoont.

Nadat het hoofd van de Schrijversacademie wat meer heeft verteld over de opties die de academie biedt, is het tijd om de winnares van de publieksprijs bekend te maken: Ria van Halderen heeft deze gewonnen met haar verhaal Weerzien, over een hereniging met haar overleden zoon, dat ze nu mag voordragen achter de lessenaar. Ze krijgt achteraf een grote kartonnen cheque en een mooie bos bloemen uitgereikt, en bedankt haar vriendin voor de hulp bij het behalen van de vele ‘likes’.
Uiteindelijk zijn de finalisten aan de beurt. Niet Alex maar eerst Daisy Bierenbroodspot en dan Jarron Kamphorst mogen achter de lessenaar plaatsnemen om hun verhaal voor te lezen. Daisy’s verhaal, Van Parijs Naar Zee, gaat over verlies en het inlossen van een belofte, Jarron’s verhaal Robin is een verhaal vol tempo, humor en eenzaamheid.

Allebei heel goed, maar wie heeft er nu gewonnen? Voorzitter van de jury, Jan Dijkgraaf, licht het keuzeproces kort toe. Het juryrapport dat hij voorleest onthult niet meteen de winnaar, maar het verlossende woord komt snel genoeg: Daisy mag de eerste prijs, een opleiding t.w.v. €2000 aan de Schrijversacademie, in ontvangst nemen. Jarron krijgt de tweede prijs, €1000 om te besteden in de webshop van HNS. Beiden krijgen ook een overweldigend, terecht applaus en mogen een eerste exemplaar in ontvangst nemen van de HNS-bundel met alle 400 inzendingen van de wedstrijd.

Natuurlijk is ook hier ruimte voor het kopen van de boeken en signeren. Verder vermeldt het programmaoverzicht uitdrukkelijk: FEEST. Alex koopt de bundel (psst, hij staat op bladzijde 98), maar we houden het met het oog op de lange terugrit algauw voor gezien.
Het was een geweldige dag om mee te maken – gezellig, informatief en vol leuke ontmoetingen. Zo’n dag waarop je uiteindelijk naar huis rijdt en zo druk aan het napraten bent dat je de autoradio vergeet aan te zetten. Bedankt allemaal voor deze bijzondere dag!


Yfke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...