maandag 18 september 2017

Gunnersen van Richard House

Titel: Gunnersen (The Kills #2)
Auteur: Richard House
Vertalers: Anneke Bok & Nan Lenders
Pagina’s: 407
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 978 90 445 3004 9
Jaar van uitgave: 2014












Gunnersen is het tweede deel in de vierdelige The Kills-reeks. Na het lezen van het eerste deel, Sutler, was ik overtuigd van het talent van de Britse auteur, kunstenaar, filmmaker en docent Richard House. Eenmaal begonnen in Sutler kom je niet onder de verslavende werking van de filmische vertelkunst uit. Lezen op eigen risico.

In Gunnersen volgen we Rem Gunnersen. Gunnersen heeft hoge schulden en een bedrijf dat balanceert op de rand van faillissement. Daarbovenop hangt zijn huwelijk met zijn vrouw Cathy aan een zijden draadje. Als hij dan de gelegenheid krijgt in Irak werk te verrichten waarvoor hij een aanzienlijke klap geld zal ontvangen, laat hij die kans niet schieten. Cathy heeft de vakantie waar ze zo aan toe is en hij zorgt ervoor dat ze bij terugkomst schuldvrij zijn. Hij gaat met zeven andere mannen een nieuwe stad bouwen in Irak. De baan zal zijn dood betekenen.

Net als Sutler is ook Gunnersen opgedeeld in delen. In het eerste boek hebben deze delen de namen van de gebieden waar die delen zijn gesitueerd, maar in Gunnersen is het net iets anders. Het begint met relatief korte deel Vlees, waarna het ruim honderd pagina's tellende Twee steden volgt en het bijna net zo grote deel Liberty. Net als bij Liberty is ook het volgende deel, Stad in het binnenland, weer iets langer. Het boek wordt afgesloten met twee wederom korte hoofdstukken, namelijk: De prairie & April.

House valt meteen met de deur in huis: het boek begint met de kennismaking van zeven personages die een aanzienlijke rol spelen in de roman. Bijzonder is hoe de titel van het boek afwijkt van de andere hoofdstukken. Waarom wordt duidelijk na het lezen van het boek. Aan te raden is het eerste hoofdstuk te herlezen na het lezen van het laatste hoofdstuk. Het einde van de roman valt enigszins tegen, maar waarom? Omdat het niet al te bevredigende einde, maar wel mooi afgesloten einde als opening dient!

Daarbij is het een reeks waarbij de samenhang tussen de boeken gering lijkt, maar de enige samenhang die er is juist wel van enorm belang is. De reeks is oorspronkelijk in zijn geheel uitgegeven, maar uitgeverij De Geus heeft besloten de delen gefaseerd uit te brengen. Zo heb je weliswaar wat om naar uit te kijken, maar mis je ook een hoop. Met uiterste precisie weet Gunnersen steeds te verwijzen naar elementen uit de andere delen. Het is als een  puzzel voor volwassenen met vier thema’s, die in vier delen wordt uitgebracht en pas na het lezen van het laatste kwart vallen alle stukjes op z’n plek. Het roept veel vragen op, sommige worden beantwoord, vele niet en tijdens al dat puzzelen verlies je nergens het plezier in wat je doet, want je weet dat je er wel komt. De puzzel wordt heel en pas dan kun je hem zien als het kunstwerk dat hij is.

                                                                                                                         
4 sterren

Plot               3,5
Leesplezier   5
Schrijfstijl      5
Originaliteit   4
Psychologie 4


Koop bij bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...