donderdag 25 juni 2020

Indorock van Vanja van der Leeden

Indorock van Vanja van der Leeden is een heerlijk Indonesisch kookboek vol verrassende recepten die in een nieuw jasje gestoken zijn. Perfect voor mij, aangezien ik Indonesisch bloed door mijn aderen heb stromen. Dit dikke kookboek bevat 134 recepten, beschikt over een prachtige hardcover en de keuze voor dik papier, zorgt voor een luxieuze uitstraling. Een prachtexemplaar voor in je boekenkast of als eyecatcher op je aanrecht.

Proef de liefde voor Indonesië

Het boek begint met een korte inleiding waarom er gekozen is voor de titel Indorock. Met daaropvolgend een introductie over het Indonesisch koken, de reis van Vanja en de eerlijke beschrijving van haar oma, aangevuld met een stuk uitleg over de eetcultuur van de Indo's. Ook het gebruik van de vijzel en de volgorde van het gebruiken van de ingrediënten komt aan bod. In het stuk Toko lees je meer over de kruiden en specerijen die in deze keuken worden gebruikt. De recepten beginnen pas op bladzijde 52. Ondanks dat ik normaliter meer het type mens ben die alleen interesse heeft in de recepten, vond ik de inleiding en instructie zeker het lezen waard. Door de letters heen proef je Indonesië en de liefde voor het land. Dus, mocht je geen enorme lezer zijn, waag een gokje en je zult verrast worden.

Recepten om bij te watertanden

De recepten in Indorock zijn helder beschreven en de foto's doen je al watertanden voordat je bent begonnen. Wat ik erg indrukwekkend vind, is het bereiden van de verse pijlstaartinktvis op bladzijde 196. Met behulp van talloze afbeeldingen wordt laten zien hoe het fileren van deze exotische vis in zijn werking gaat. Zelf heb ik het gerecht Rendang Padang, van bladzijde 141, klaargemaakt. Met ingrediënten als kokosroom, stoofvlees, tamarindepulp, salamblaadjes, sereh, limoenblaadjes en de gemaakte bumbu Rendang Padang. Iets wat ik niet dagelijks in huis heb staan. Ik heb ervoor gekozen om dit klaar te maken in de slowcooker. Zo komen alle ingrediënten langzaam samen en ik vind niets heerlijkers dan de smaak die hierbij vrijkomt. Bij iedere hap explodeert je mond door de immense smaaksensatie. Mocht je niet zo van pittig voedsel houden, dan is het een kwestie van wennen.
Dit Indonesische kookboek is zeker een aanrader. Mocht je kennis over dit pittige voedsel niet verder gaan dan Gado Gado, is er nog geen reden tot paniek. Dankzij de goede en duidelijke uitleg, kan ook jij aan de slag. Dus, ga naar een toko in de buurt of struin het internet af en ga aan de slag! De intense heerlijke geur en knallende smaken in je mond, zijn het proberen zeker waard. Mocht je een gerecht toch net iets te pittig vinden? Geen probleem. Vervang het of laat het achterwege. Waan je in Indonesië met deze heerlijke gerechten. En voor Vanja van der Leeden maak ik een dankbare buiging! Terima kasih.

Tamara

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...