zaterdag 24 oktober 2020

Solovlucht van Aloka Liefrink

 


Titel: Solovlucht

Auteur: Aloka Liefrink 

Uitgeverij: Hamley Books

Jaar uitgifte: september 2020

Recensie door: Jacqueline

 4 sterren

 

Cover

Een mooie wenteltrap staat op de cover waar halverwege een vrouw staat afgebeeld die de trap afdaalt. Solovlucht is de titel van het boek waardoor ik denk dat de vrouw ergens voor op de vlucht is. Maar waarvoor? De cover nodigt in ieder geval uit om daar achter te komen.

 

Achterflap

Savarana Termeer heeft een zwaar adoptieverleden achter de rug, wat haar erg kwetsbaar maakt. Wanneer ze na mishandeling door haar vriend voor dood geslagen wordt achtergelaten, spoken de fatale keuzes die haar op dit punt brachten, door haar hoofd.

Voor ze haar huidige vriend Gunter ontmoette, was ze gelukkig en succesvol, na een leven vol geweld. Haar laatste partnerkeuze lijkt haar nu fataal te worden.

Kan ze het tij nog doen keren, of is het al te laat?

 

Mijn mening

Het pittige verhaal dat Aloka Liefrink over de geadopteerde Savarana en Jafar heeft geschreven is een verhaal die bij mij nog wel even na blijft sudderen.

 

Het hoofdpersonage van het verhaal is Savarana, een geadopteerd meisje dat gezin terecht komt waar later ook nog een jongetje (Jafar) wordt geadopteerd. In het gezin ontstaan verschillende problemen waardoor het gezin ontwricht en een echtscheiding is het gevolg. En ook hier, zoals in de meeste gevallen, gaat dit ten koste van de kinderen. 

Ondanks dat het op enig moment lijkt dat stabiliteit en rust is teruggekeerd in het leven van Savarana en Jafar is dat helaas niet het geval. Isabel, de vriendin van de adoptievader van de kinderen, die voor hen zorgt heeft veel invloed op Savarana. Hierdoor neemt Jafar afstand van haar en maakt de keuze om ergens anders te gaan wonen. Het lijkt of dat Savarana in haar puberteit eerst wel gelukkig is maar is dat wel zo? Doet Savarana in haar jonge leven niet te veel concessies om de harmonie te bewaren en iedereen te pleasen? Wanneer Savarana Roel ontmoet en verliefd wordt, kiest ze voor hem maar of dat de juiste keuze is........

 

Het is een ontzettend realistisch en gedetailleerd verhaal dat Aloka heeft geschreven. Een waarin zowel geestelijke als fysieke mishandeling de boventoon voert. Een waar je als vrouw nooit in terecht wilt komen en toch gebeurt het vaker dan ik vermoed. Ook de gedachte dat overkomt je een keer en daarna nooit meer is een gedachte dat ik, door het lezen van dit heftige verhaal niet snel weer zal denken. Al blijft het moeilijk om te begrijpen wanneer iemand na een gewelddadige relatie opnieuw in een relatie belandt waar wederom geestelijke en/of lichamelijke mishandeling plaats vindt. Aloka heeft mij door dit verhaal geraakt en genoeg stof tot nadenken gegeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...