zaterdag 17 oktober 2020

Als doden dromen van Mel Hartman


 Als doden dromen is het heerlijk verfrissende en hilarische  eerste deel in de nieuwe Dodenreeks. 

April, het eigenwijze hoofdpersonage, de magnifieke wereld van Terr en zijn fantasierijke figuren veroveren vanaf de eerste bladzijde mijn hart en ik wil maar al te graag opnieuw naar deze magische plek afreizen.


 Het buitengewone verhaal is verpakt in een prachtige uitgave vol bijzondere details en met een bloedmooie cover. 

April combineert een baan in het funerarium met hondenuitlater en het bezorgen van boodschappen bij een schattig oud dametje. Dit klinkt misschien al erg apart, maar dit meisje, met het hart op haar tong, heeft pas echt unieke talenten. Als klap op de vuurpijl verbergt ze voor haar vrienden dat ze niet van de Aarde is en dat ze half sirene, half ripper is. Deze bijzondere eigenschappen zorgen ervoor dat ze met haar stem doden tot leven kan wekken en ja dit kan ook per ongeluk wanneer ze doet wat ze graag doet en zich lekker laat gaan. Door als half ripper geboren te zijn, kan ze zelfs mensen manipuleren, maar deze cocktail van krachten heeft misschien wel een hoge prijs. 

Wanneer deze humeurige, maar sympathieke en lekker aparte jongedame, onverwachts iemand van Terr, haar wereld, wakker maakt, neemt deze haar in vertrouwen. De ogenschijnlijk eenvoudige opdracht brengt April, die liever lui is dan moe, in een ongelooflijk moeilijk parket. Ze ontdekt namelijk dat  haar sprookjesachtige wereld, bedreigd wordt in zijn lieflijke bestaan. Snode plannen en geldbeluste aardbewoners willen deze plaats, waar geen regels nodig zijn en bijna iedereen vreedzaam samenleeft, veranderen in een attractiepark voor de rijken. April weet dat haar rustige leventje voorbij is als ze dit gaat uitzoeken, maar ze wil voor het voortbestaan van Terr vechten.  

 Samen met haar wonderlijke reddingsteam besluit ze de slechteriken op Terr en op de Aarde tegen te houden. Dit lijkt eenvoudiger dan het in realiteit is. 

Toch is het noodzakelijk om deze wereld te behouden zoals deze nu is. De bewoners zijn hier immers gelukkig en nemen de rare streken van de aardlingen en de bizarre gevolgen hiervan er graag bij om hun happy leven te leiden op hun idyllische Terr. 

Mel Hartman heeft een bijzondere schrijfstijl waarbij ze fantasie mixt met geestige en sprankelende verhaallijnen. Als doden dromen heeft een ongelooflijk droge humor, waar ik onmiddellijk verliefd op word.  Korte hoofdstukken bestaan steeds uit een foto van de locatie, waarop April op dat ogenblik verblijft en de tekst wordt voorafgegaan door een bijpassende quote. Het is knap gedaan om een hoofdstuk meestal te laten stoppen met een cliffhanger. Dit doet me het boek in een ruk uitlezen omdat ik wil weten hoe het verhaal afloopt. 

De auteur geeft zelfs een nieuwe functie aan goden en creaturen die in andere verhalen vaak als slecht gezien worden blijken eigenlijk doetjes te zijn. 

Al deze kwinkslagen zorgen voor een ontzettend leuk en spannend verhaal waarvan ik van begin tot eind geniet. 

De twist op het einde is gewoon zo goed dat ik naar adem moet happen en eigenlijk onmiddellijk het tweede boek wil lezen.

Mel Hartman : " Wanneer komt dit uit want ik wil meer van dit"? 

De auteur heeft door haar beeldende stijl en uitzonderlijke world building Terr zichtbaar gemaakt. Haar rare wezens hebben door al hun bijzondere eigenschappen en gedrag ook een ziel en lijken net echt. De combinatie van April haar sarcasme , gemixt met het wondermooie Terr en de waanzinnige vriendengroep, werkt en maakt deze urban fantasy tot een echte topper! 

****

Fany

1 opmerking:

  1. Bedankt voor deze prachtige recensie! Als het goed is, komt deel 2 in februari 2021 uit ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...