zaterdag 17 juni 2017

Geruisloos van Ellen de Vriend

Over de schrijfster:
Ellen De Vriend (Vlissingen) werkt ruim zestien jaar als journalist & eindredacteur van dag- en weekbladen. Ze schreef in 1998 haar eerste boek ‘Scheepsbergers in actie op de Westerschelde’. Daarna volgden verhalenbundels waarvan ‘Ons bin de leste’ over de laatste vrouwen in streekdracht in 2010 het meest succesvol was. Ook schreef zij een aantal reisboeken over de Cariben. Haar thrillerdebuut ‘Bitterzoet’ verscheen in 2013 . Daarna volgde YA-thriller ‘Crush’ in 2014 bij Uitgeverij Link. In november 2015 tekende De Vriend een contract bij Karakter Uitgevers, waar haar eerste thriller ‘Vermist’ in juni 2016 verscheen. Dit boek, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, trekt je mee in de poel van ellende als je partner ineens verdwijnt. In 2017 is haar tweede thriller Geruisloos uitgekomen.

Achterflap:
De succesvolle journaliste Stefanie is getrouwd met sleepbootkapitein Paul. Hun dochter Nina is zes. Omdat de spanningen in hun huwelijk flink zijn opgelopen, gaan ze op vakantie naar Zeeland. Twee weken tijd voor elkaar in een huisje aan het strand moet hun relatie nieuw leven inblazen. Beiden weten ze dat dit de laatste kans is om hun relatie te redden.

Stefanie raakt in de ban van haar ex-vriend Timo die in een naburig huisje met zijn merkwaardige, onsamenhangende vrouw Marlen op vakantie is. De gevoelens die ze plotseling weer voor Timo voelt, verwarren haar en brengen haar in een lastige positie ten opzichte van haar man. Dit zet haar relatie nog meer op scherp en opent tegelijkertijd haar ogen voor een nieuwe toekomst, zonder Paul, die steeds meer als een blok aan haar been begint te voelen.

Maar hoe zorgt ze dat Timo’s vrouw van het toneel verdwijnt, en waarom gedraagt die zich zo merkwaardig?
Wat begint als een ontspannen vakantie, eindigt als een angstaanjagende nachtmerrie waaruit ontwaken onmogelijk lijkt.

Mijn mening:
De cover straalt een mooi plaatje op het strand uit, een vrouw die naar het water kijkt, overpeinst vermoedelijk haar gedachten.
Geruisloos is het tweede boek van Ellen De Vriend wat ik lees en ik weet nog heel goed dat ik Vermist heerlijk vond om te lezen.
Geruisloos speelt zich wederom af in Zeeland, de omgeving is mij bekend, daar ik met regelmaat wandel op het Nollestrand, en de boulevard van Vlissingen,  zie dit dan ook in gedachten voor me.
Het verhaal is zeker niet continu spannend, maar wel aantrekkelijk om te lezen. De schrijfstijl van Ellen De Vriend is dermate prettig dat het voelt of je zelf in het strandhuisje bent, de huwelijksperikelen zijn zeer realistisch beschreven en ook de psychische problemen waar sommige personen mee kampen zijn voelbaar.  De romantiek in het verhaal is prettig en in de juiste proporties weer gegeven, ook op dit gebied ben ik door Ellen De Vriend op mijn wenken bediend.
Tussen het verhaal door loopt een verhaallijn waarvan je je afvraagt wie dit is, naar het einde toe volgt er dan een mooie ontknoping die mij zeker deels verraste, mijn vermoeden klopte, maar er volgde nog een aanvulling die ik niet aan had zien komen.
Geruisloos leest heerlijk weg en zeker als je aan het strand verblijft zal je de rillingen voelen, en omkijken of er toevallig iemand langs loopt die er een beetje vreemd uitziet of zich raar gedraagt.
Geruisloos is geen thriller waar de spanning hoogtij viert maar het is voor mij een aantrekkelijke roman met een spanningselement erin verwerkt die zeker de moeite van het lezen waard is.
Een verhaal met veel herkenbare plaatsen geven het boek voor mij een extra dimensie, dit geldt niet alleen voor het Zeeuwse gedeelte maar ook Breda en Halsteren zijn voor mij heel herkenbaar en akelig dichtbij. Als psychiatrisch verpleegkundige ben ik zelfs in Halsteren werkzaam geweest.
Ik kan Geruisloos zeker aanbevelen aan degene die een boek zoeken om lekker een paar uur in weg te zwijmelen, niet teveel hoeven nadenken maar puur genieten en daarbij ook nog verrast willen worden met een bijzondere ontknoping.

Schrijfstijl: *****
Leesplezier: *****
Spanning: ***
Originaliteit: ****
Psychologie: ***
Plot: ****

Geruisloos krijgt van mij dik verdiend 4 kraaien/sterren
Bianca


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...