zaterdag 10 februari 2018

Orphan X van Gregg Hurwitz

Titel: Orphan X
Auteur: Gregg Huwitz
Uitgeverij: AW Bruna
Publicatiedatum: September 2016
Aantal bladzijdes: 389
CoverEen stoere cover, een echte “mannencover” met een stoere man en zijn pistool. De kleurkeuze is heel goed, mooi de rode balk met daarin de titel van het boek. Bijzonder dat de naam van de schrijver nergens op de buitenkant van het boek te zien is. De quotes op de cover hadden van mij dan weer niet nodig geweest, zet die achterop of op de eerste bladzijde in het boek, nu zijn het er zoveel.
Auteur
Gregg Hurwitz 
studeerde Engels en psychologie aan Harvard, waarna hij zijn studie voortzette aan Trinity College. Hier specialiseerde hij zich in de tragedies van William Shakespeare. Tijdens zijn afstuderen schreef hij zijn eerste boek. Hij doet altijd grondig onderzoek voor het schrijven van zijn thrillers. Zo heeft is hij bijvoorbeeld undercover gegaan bij een hersenspoelende cultgroep. Met de thriller De misdaadschrijver heeft hij op de shortlist van de Ian Fleming Steel Dagger Award gestaan en werd door de International Thriller Writers Association uitgeroepen tot beste thriller van 2007. Vertrouw niemand werd genomineerd voor de Crimespree Award 2010.
AchterflapHij is een mythische figuur, een man wiens naam alleen maar wordt gefluisterd. De Nowhere Man. Er wordt beweerd dat hij alles zal doen om je te beschermen als je om zijn hulp vraagt en dat hij nooit faalt. Maar de Nowhere Man is geen sprookje, hij bestaat echt…
Evan Smoak zet zijn aanzienlijke persoonlijke vaardigheden en middelen in om hen te helpen die zich tot niemand anders kunnen wenden. Als kind werd hij geselecteerd voor het Orphan-project, een officieel niet-bestaand trainingsprogramma binnen de geheime dienst. De Orphans werden opgeleid tot de beste sluipmoordenaars ter wereld en de allerbeste onder hen was Orphan X: Evan Smoak. Maar op een dag verdween Evan in het niets.
MeningZorg ervoor dat het nooit persoonlijk wordt.
Evan Smoak of ook bekend als de “Nowhere man” is als jongen opgegroeid bij een man, Jack, die hem heeft getraind en opgevoed naar de regels van het Orphan-programma. Evan wordt heel duidelijk en minutieus beschreven en neergezet. Je kruipt in zijn hoofd, onder zijn huid en leeft helemaal mee met de taken die hem te wachten staan. Door deze duidelijke beschrijving zie je hem zo voor je in de kamer staan, met zijn pistool in de aanslag. Ik vind Evan een mooi personage, hij leeft volgens de hem opgelegde regels en blijft trouw aan alles wat hem geleerd is, hoe moeilijk dit bij deze missie ook wordt. Wanneer Evan gewond is, voelde ik de pijn en het bloedverlies bijna zelf.
Een gozer kan van een miljoen vrouwen houden. Maar een échte man houdt op een miljoen manieren van één vrouw.
Het boek zit vol met geweldige spreuken en uitspraken, dingen waar je zelf even bij stil moet staan en over na moet denken. Dingen die zo waar zijn en zo perfect in het boek passen, dat het gewoon past. Heel mooi gedaan. Je wordt echt aan het denken gezet.
Je moet het leven altijd respecteren. Pas dan kun je dat van jezelf op waarde schatten.
Het begin van het verhaal is wat ingewikkeld en hier moest ik ook echt even inkomen. Het leven van Evan wordt ingeleid, wie hij is en waarom hij de dingen doet. Daarnaast komen regelmatig termen voorbij waarbij ik twee keer moest kijken wat er stond. Vechttermen waarvan ik nog nooit had gehoord en waar ik mij ook geen voorstelling van kan maken. Dit remde gedurende het verhaal wel wat. Verder is de opbouw van het verhaal subliem en word je van de ene actiescène in de volgende geworpen. Richting het einde gaat het tempo dan nog een tandje omhoog om te eindigen met een verrassend slot. 
Het verhaal hangt samen van een hele hoop vechten, spionage en bijzondere missies. Ik vind dat Hurwitz goed zijn best heeft gedaan om de scenes zo uitgebreid en beeldend mogelijk te beschrijven. Ook de omgevingen worden helder geschetst, dat het lijkt of je naar een film zit te kijken.
Oprhan X is een actiethriller waar je u tegen zegt, veel spanning, geweldige beschrijvingen, mooie personages. Het heeft het allemaal. Je leest het alsof je een film zit te kijken.
Spanning: 4,5 
Plot: 4,5
Leesplezier: 4  
Schrijfstijl: 4 
Originaliteit: 4
Psychologie: 4,5
Gregg Hurwitz verdient voor deze actiethriller 4,5 flitsende sterren voor dit eerste deel over het Orphan-project.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...