maandag 12 februari 2018

Gotcha van Sterre Carron

Titel: Gotcha!
Auteur: Sterre Carron
Uitgeverij: Witsand Uitgevers
Publicatiedatum: September 2016
Aantal bladzijdes: 384
CoverIk vind deze cover een stuk mooier dan de vorige. Het doodsbange meisje op de cover bezorgt je gelijk een onheilspellend gevoel. Wat gebeurt er met haar waardoor ze zo bang is? Kleuren van titel en auteur zijn prima gekozen en passen goed. De achterflap klinkt onheilspellend en roept op tot lezen.
AuteurSterre Carron is een Vlaamse schrijfster die Tropische Geneeskunde heeft gestudeerd. Ze heeft daarna enkele jaren in Za├»re en Rwanda gewerkt voor Artsen zonder Grenzen. Sterre is gespecialiseerd in oosterse spiritualiteit en heeft veel belangstelling voor forensische geneeskunde. Mara is haar debuut met hoofdinspecteur Moordzaken Rani Diaz in de hoofdrol. Tirtha is het tweede deel met Rani in de hoofdrol. Het zevende deel, Gotcha! is pas uit maar Sterre is alweer bezig met deel 8.
AchterflapSofia raakt in paniek als ze ’s nachts, terwijl ze aan het werk is, gebeld wordt door haar doodsbange dochtertje. Ze belt de politie en rijdt razendsnel naar huis. Via bluetooth probeert ze contact te houden met het meisje. Plotseling hoort ze iemand ‘Gotcha!’ roepen, gevolgd door vals gelach. Daarna is het doodstil. Wie riep daar? Wat is er gebeurd met haar dochtertje? En waar is haar man?
Mening
Dan hoor ik een mannenstem, die iets brult wat me bijna tot waanzin drijft: ‘Gotcha!’, gevolgd door een sadistische schaterlach.
Het verhaal start in het verleden bij Sofia: wanneer zij ’s avonds gebeld wordt door haar dochter Lorena met de mededeling dat er mannen in huis zijn en dat ze zich verstopt heeft in de geheime wijnkelder, begint haar ergste nachtmerrie. Sofia wordt geweldig goed omschreven, een gebroken vrouw vol verdriet. Ze loopt weg van alles en iedereen en gaat aan de slag bij Artsen Zonder Grenzen in Guinee bij een ebolakliniek. De stukken in Guinee worden helder uiteen gezet en je hebt het idee zelf naast het bed van een stervende ebolapatient te staan. Heel mooi en goed passend in het verhaal. Om de koude rillingen van te krijgen. 
Het dreigement dat er nog meer aanslagen in ons land zouden plaatsvinden, deed me gillen.
Wanneer we weer bij Rani in het heden zijn, merken we de impact die de zelfmoordaanslag uit Indra op iedereen heeft. Iedereen is angstig en nog vol ongeloof dat dit kon gebeuren. Rani krijgt een smerig zaakje onder haar hoede.
Het verleden van Sofia wordt steeds verder naar het heden gehaald waarbij het zich uiteindelijk verweeft in het nu en ze op een bijzondere manier in aanraking komt met Rani. De zaak uit het verleden van Sofia is nog altijd onopgelost..
Best friends forever..
Verder ga ik niet teveel uitweiden over het verhaal zelf, je moet het vooral zelf gaan lezen om je een beeld te vormen van de veelheid aan personages en problemen die een ieder voor zijn kiezen krijgt. Aan te raden is sowieso om eerst Indra te lezen om niet teveel te missen.
Sterre heeft een interessante, boeiende en vloeiende schrijfwijze. De Vlaamse bewoordingen en zinsopbouw zijn zeker niet storend en juist eigenlijk weer wat om van te leren. De verschillende lijntjes in het verhaal beginnen enorm uit elkaar, maar worden richting het einde van het boek steeds meer naar elkaar toe gevlochten. Ze weet de spanning er in het begin gelijk BAM goed in te brengen, welke gedurende het verhaal met pieken en dalen blijft voortrazen. Het einde is onverwachts, verrassend, maar voor mij persoonlijk ook een beetje teleurstellend. Ze laat het ‘en wat nu’ enorm open, iets meer afsluiting had van mij wel gemogen.
Sterre heeft met dit boek weer een enorm spannend, boeiend en op een behoorlijk aantal punten, zeer verdrietig verhaal neergezet. Wat het verlies van een dierbare voor desastreuze gevolgen kan hebben op een mens. Heel knap verwerkt.
Spanning: 4,5 
Plot: 4,5
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 4,5
Ik kan niet anders zeggen dan dat Gotcha! van Sterre Carron hiermee 4,5 enorm fonkelende sterren heeft verdient!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...