zondag 15 maart 2020

Boem Boem 1 van Jan van der Cruysse


Titel: Boem Boem1
Auteur: Jan van der Cruysse
Uitgeverij: Angèle
Jaar uitgifte: mei 2019
Recensie door: Jacqueline

Cover
De titel BOEM BOEM 1 valt direct op maar ook zeker de subtitel die eronder staat. De vluchtende mensen op de cover zegt genoeg. Ik vind dat de cover goed gekozen is, past helemaal bij de titel en subtitel. Echt weer een die mij triggert en die ik zeker in de boekhandel op zou pakken om de achterflap te lezen.

Achterflap
Vrijdag 13 september 2020. Een aanslag met handgranaten tijdens een feestelijke marathon in Antwerpen eist een gruwelijke tol onder de deelnemers en hulpverleners. Een snelle opeising door IS verrast de politie Vluchten van en naar Brussel worden afgelast. Al vlug spuien binnen- en buitenlandse media onverbloemd kritiek. Want ondanks de massale inzet van specialisten en middelen zijn de daders onvindbaar. Wanneer kort daarna weer een nieuw bloedbad wordt aangericht onder wachtende ouders bij een Brusselse school is België alweer wereldnieuws. De stukjes van de puzzel worden maar moeizaam bij elkaar gelegd. Is er een link met de Belgische strijdkrachten in Duitsland? In de jaren tachtig zijn daar militairen na een beschuldiging van diefstal spoorloos verdwenen. Deserteerden ze of werden ze opgepakt? Uiteindelijk wordt het land geconfronteerd met een van zijn ergste demonen.

Mijn mening
Goh wat heb ik in het begin even moeten wennen aan de schrijfstijl van Jan van der Cruysse. Maar door de verschillende verhaallijnen, waarvan ik in het begin natuurlijk de verbanden niet van zag maar die mij wel erg nieuwsgierig maakte naar het verdere verloop van het verhaal. Want natuurlijk wilde ik weten hoe de in detail beschreven gebeurtenissen raakvlakken met elkaar hadden en hoe deze zouden samensmelten tot een gruwelijk spannend verhaal.
De auteur heeft dit supergoed gedaan. Het gedrag van en het handelen door de beschreven personages komen in mijn beleving zo dichtbij hoe het in 1986 ging en 2020 zou kunnen gaan.
Korneel de Backer en Moon Kroon zijn in 1986 twee militairen, gestationeerd in Lüdenscheid, die verantwoordelijk zijn voor de munitie. Wanneer bij een overdracht van handgranaten het e.e.a. niet zo verloopt zoals het zou moeten ontstaat er een probleem en waar een oplossing voor moet worden gevonden. De twee doen daarvoor hun uiterste best om het op te lossen maar of ze dit op de juiste wijze doen? Zorgt die keuze er voor dat ze juist nog meer problemen krijgen en worden zij dan uiteindelijk opgepakt of deserteren zij? Dat ga ik natuurlijk niet vertellen.......
Wel dat het onderzoek welke na de aanslag met de handgranaten in 2020 opgestart wordt vele vragen oproept en veel onduidelijkheden oplevert. En of dan een van de puzzelstukjes wijst naar de Belgische strijdkrachten in Duitsland of dat het toch een IS-aanslag is.......
Lees het boek en kom er zelf achter:-)
Door Jan van der Cruysse zijn schrijfwijze (waar ik inmiddels al aangewend was) zat ik zo in het verhaal dat ik maar door bleef lezen en zeker 250 bladzijden achter elkaar heb gelezen. De laatste 15 bladzijden heb ik gelijk na het opstaan gelezen want ik wilde het einde weten. Nou de ontdekking in het onderzoek aan het einde is geen kattenpies, pppfft wat heftig en een wat onverwachte en bijzondere wending in dit spannende verhaal. Ik baal er stevig van dat ik een tijdje moet wachten op het tweede deel van dit tweeluik!

Dit boek krijgt van mij 4 sterren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...