donderdag 7 mei 2020

Mijn broer heet Jessica van John Boyne


Korte inhoud:
‘Ik hoop dat Mijn broer heet Jessica lezers zal doen inzien hoe dapper transgenderjongeren zijn en hen zal doen begrijpen dat dit niets anders is dan een van de zo vele aspecten van de menselijke natuur die gevierd kunnen worden.’ John Boyne

Broers Sam en Jason zijn altijd onafscheidelijk geweest. Tot Jason op een dag opbiecht dat hij zich al zijn hele leven een meisje voelt. Het is voor Sam en hun ouders een grote schok. Moeder is staatssecretaris met het doel premier te worden en een transseksueel kind is slechte publiciteit. Na een tijdje wordt de situatie voor Jason zo onleefbaar dat hij bij zijn tante gaat wonen, waar hij zichzelf kan zijn.
Kan de familie uiteindelijk toch begrip opbrengen voor Jasons gevoelens? En hoe lang houdt Jason het vol zonder de acceptatie van de mensen van wie hij het meest houdt?
In dit hartverscheurende verhaal weet John Boyne transseksualiteit met zorg te belichten en te normaliseren, zonder ook maar ergens belerend te worden. Een prachtig verhaal over liefde, twijfel, en de moed om jezelf te durven zijn.

Met een titel als ‘Mijn broer heet Jessica’ weet je uiteraard meteen dat het thema transgender centraal staat in dit verhaal, geschreven door één van de meest bijzondere stemmen in huidig literatuurlandschap. John Boyne staat bekend om zijn emotiegevulde verhalen die je niet ongevoelig achterlaten. Denk maar aan ‘De jongen in de gestreepte pyjama’, een van mijn favoriete boeken aller tijden.

‘Mijn broer heet Jessica’ is even emotievol als de meeste van zijn andere boeken en net als ‘De jongen’ vanuit een kinderlijk standpunt neergezet, maar deze keer in een hedendaagse setting waarin de wereld kennisgemaakt heeft met LGBTX(en nog vele andere letters) en dit nu als bijna normaal gaat beschouwen. Transgender zijn is niet iets dat je kiest, het is bij je aanwezig vanaf de geboorte, tot het zich uiteindelijk manifesteert en je weet dat je niet gelukkig kan zijn zonder dit te aanvaarden.
Dit is ook de insteek van dit boek, waarin Sam en Jason naast broers ook de beste vrienden zijn. Maar wanneer Jason een bommetje laat ontploffen in het huishouden en duidelijk maakt dat hij eigenlijk meer meisje dan jongen is, verandert alles, tot op het punt dat het hechte gezin waar hij altijd deel van uitgemaakt heeft, uit elkaar dreigt te vallen. Vooral zijn moeder – op het punt om dé carrièrestap van haar leven te maken – is meer bezig met zichzelf en de schande en schaamte, dan haar eigen kind.

Net daar schuilt ook de kracht van dit verhaal: het is zo hedendaags en zo realistisch dat dit – ongetwijfeld – in vele gezinnen gebeurt waar een kind zich aankondigt als transgender. En net als in vele gezinnen krijgt ook Jason te horen dat dit niet mogelijk is, dat het in zijn hoofd zit en dat hij niet zo dwaas moet doen. Maar Jason, die absoluut zichzelf wil zijn, geeft niet toe. Want transgender zijn is geen keuze, het is deel van wie je bent.

Mijn broer heet Jessica is absoluut verplicht leesvoer voor jongeren die absoluut niet weten hoe het aanvoelt om anders dan anderen te zijn. Tegelijkertijd geeft het ook warmte, moed en steun aan jongeren in dezelfde situatie. John Boyne speelt schaamteloos met emoties en weet perfect hoe hij zijn lezers aan zich moet binden, maar hij doet het op een meesterlijke manier.

5 sterren
Lisa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...