woensdag 17 juni 2015

Dorrestijn wint Tollensprijs 2015

Tollensprijs 2015 voor Hans Dorrestijn


De Tollens-Prijs 2015 is toegekend aan Hans Dorrestijn. Deze prijs, de oudste literaire prijs van Nederland, wordt hem toegekend voor zijn oeuvre, dat zich onderscheidt door een perfecte vormbeheersing en muzikaliteit, en tegelijkertijd van grote zeggingskracht getuigt. Bovendien beoefent hij op onnavolgbare wijze alle genres van de literatuur: het lied, het gedicht, proza, kinderliteratuur en het essay. Het persoonlijke wordt door Dorrestijn op een bijna slinkse manier algemeen gemaakt. Het theatrale blijft altijd intiem bij hem. Die combinatie van veelzijdigheid en een zeer persoonlijk meesterlijk schrijverschap maakt hem tot de ideale winnaar van de Tollensprijs 2015. Aan de prijs is een bedrag van 5.000 euro verbonden. 

Aldus het bestuur en tevens jury van het Tollensfonds, bestaande uit Marita Mathijsen, Nicolaas Matsier, Cees Kolff, Ruud Portier, Aleid Truijens en Bas Kwakman. De uitreiking van de Tollensprijs 2015 aan Hans Dorrestijn prijs zal plaatsvinden op zondag 4 oktober a.s. in Museum Rijswijk, dat gevestigd is in het woonhuis van Hendrik Tollens.

Hans Dorrestijn is schrijver, cabaretier en Nederlands bekendste vogelaar. In 2007 verscheen bij Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar zijn alom geprezen Dorrestijns Vogelgids, waarvan al ruim 60.000 exemplaren zijn verkocht. Daarna verschenen nog Dorrestijns Natuurgids (2010), Dudeljo! (2012), Het dierlijkste van Dorrestijn (2014) en De Italiaanse chauffeuse (2014). Dit jaar viert hij zijn 75e verjaardag, onder meer gemarkeerd door het verschijnen van een nieuwe bundel. In Zelfs Christus aan het kruis had het beter dan ik thuis bundelt Dorrestijn de beste stukken uit zijn oeuvre over zijn leven en lijden.

Het Tollensfonds werd in 1850 op de zeventigste verjaardag van Hendrik Tollens opgericht door zijn vrienden om de dichter te kunnen blijven eren. In eerste instantie ondersteunde het fonds noodlijdende dichters op leeftijd. In 1902 veranderde dat en werd het fonds aangewend om eens in de vijf jaar de Tollensprijs uit te reiken om daarmee een letterkundige te eren die naar het oordeel van de jury van opvallende literaire waarde was in de afgelopen periode.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...