woensdag 16 december 2015

Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand)

Cover:
Een eenvoudig uitziende cover die mij zeer aanspreekt: het zwarte met fel gekleurde letters en een eenvoudige tekening van de drie hoofdpersonen die naar een kerk kijken.

Achterflap:
Gangster Anders, Johanna, Per: Een illuster drietal verovert de wereld! Gangster Anders, vers uit de gevangenis; de pastor Johanna, recent uit haar kerk gezet; en Per, receptionist in het hotel waar ze verblijven, kleinzoon van een geru├»neerde miljonair. Een snood plan smeden ze: Anders moet goedbetaalde vuile klusjes gaan opknappen voor de Zweedse onderwereld, de pastor en de receptionist worden zijn strategische partners. Gaandeweg blijkt Gangster Anders maar matig geschikt voor de job en dan begint hij zich op een dag in de Bijbel te verdiepen. Hij besluit een kerk te stichten, de Kerk van Anders, met als motto: geven is beter dan nemen. Daar zijn Johanna en Per het maar half mee eens. Met inmiddels de halve onderwereld achter zich aan moeten zij als de bliksem een nieuw, lucratief plan verzinnen ... 

Mening:
Een absurdistisch boek blijkt het al snel bij de start te zijn. Zo noemt de schrijver opeens zijn eigen naam als voorbeeld van een vervreemdende naam die wel simpel over zou kunnen komen.
Het boek overdondert je doordat je elke keer iets hebt van lees ik dat nu goed? De volkomen idiote hoofdfiguren: een predikant, die uit de kerk gezet werd en twee bijbels naar haar hoofd meekreeg, een receptionist Per Persson die in het begin zich bangig en op de achtergrond houdt en werkt in een derderangs hotel Meeroever (dat geen meer voor zich heeft en niet op een oever staat, maar het krot moest een naam hebben) en natuurlijk Gangster Anders die een groot deel van zijn leven vast zat door elke keer bij vrijkomen gelijk weer iemand te vermoorden. Zonder dat hij dat wilde eigenlijk, maar door drank bijvoorbeeld een bijl in een drugsdealer joeg.
De drie starten een bedrijf waar Gangster Anders klussen opknapt voor de onderwereld. Zo breekt hij armen als men zijn auto niet betaalt. Gangster Anders wordt een groot succes, maar raakt zelf opeens in Den Here.
Waarbij hij de tekst uit de bijbel, waar men wijn drinkt bij het laatste Avondmaal, graag ter harte neemt en elke dag liters wijn gaat drinken. Ook gaat hij opeens het geld, verdiend met zijn criminele activiteiten uitdelen en wil hij geen misdaden meer plegen. Zorgen dus voor de receptionist en de predikant. Maar door het uitdelen van het geld en het roepen van wat stichtelijke woorden, gaat men Gangster Anders bijna als een heilige behandelen.
Dan wordt het tijd een eigen kerk te starten, om toch geld te blijven verdienen. Anders is niet bepaald de snuggerste persoon en bedenkt zijn eigen uitleg van dingen. Wat handig is voor de pastor en de receptionist, om zo wat meer sturing hun kant op te geven.

De schrijver heeft een simpele manier van het verhaal opschrijven. Niks geen lange zinnen. Maar hopla, to the point. Je gaat daardoor razendsnel door het verhaal. Alhoewel de racebaan over de helft begint te haperen. Veel lach en glimlach je bij het verhaal, maar op een gegeven moment is het wel even genoeg al die grappen en grollen. Maar dat heeft met mijzelf te maken. Als ik het dan even weg leg en later weer doorga, heb ik weer net zoveel plezier als bij de start.

De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween, het eerste boek van deze schrijver is door velen gelezen en van genoten. Dit boek is net zo genieten voor die lezers. Het is dezelfde stijl en manier van schrijven en beschrijven.
Een originele schrijver die je elke keer weer verrast in dit boek.

Vier sterren.

Plot: 4
Originaliteit: 5
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4,5


Psychologische ontwikkeling: 2

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...